Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz
NOS NieuwsAangepast

Voorzitter Europees Parlement wil CETA redden na mislukking

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, heeft aangekondigd dat hij met spoedbijeenkomsten wil proberen om het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) alsnog te redden. Gisteren liepen de onderhandelingen tussen de Canadese en de Waalse regering stuk.

Schulz is zelf niet betrokken bij de gesprekken, maar heeft naar eigen zeggen een goede werkrelatie met de Canadese minister van Internationale Handel, Chrystia Freeland, die gisteren in tranen de onderhandelingen verliet. Freeland zei dat de EU "kennelijk niet in staat is om een deal te sluiten met een vriendelijk land als Canada".

De EU en Canada hebben zeven jaar onderhandeld over het verdrag. "We kunnen er niet tijdens de laatste mijl mee ophouden", zei hij op Twitter.

Vanwege het mislukken van de gesprekken zou Freeland direct terugvliegen naar Canada, maar ze heeft haar vlucht omgeboekt en vertrekt vanavond pas uit Brussel. Schulz heeft haar vanmorgen gesproken en noemt dat gesprek "vruchtbaar". Hij zegt dat de Canadezen nog steeds bereid zijn het verdrag te ondertekenen.

Na zijn gesprek met Freeland kwam Schulz ook bijeen met de Waalse minister-president Magnette. De Waalse regering bedankt de Canadezen voor hun geduld. Volgens Magnette moeten de problemen nu op Europees niveau worden opgelost.

Scherven

Ook voor de Europese Commissie is CETA volgens bronnen rond eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström nog niet afgedaan. Malmström zei dat ze teleurgesteld is over de mislukking, maar is nog op zoek naar een oplossing.

Correspondent Joris van Poppel zegt op NPO Radio 1 dat het niet verrassend is dat de gesprekken toch nog doorgaan. "Maar niemand had verwacht dat het nu al zou zijn. De bijeenkomsten vandaag waren gericht op het bij elkaar vegen van de scherven van gisteren." Bij de gesprekken is afgesproken hoe de onderhandelingen vanaf maandag weer worden opgepakt.

Waals verzet

De Waalse regering weigert tot op heden akkoord te gaan met het handelsverdrag. Volgens de Waalse boeren zal CETA ertoe leiden dat hun landbouwsector wordt weggeconcurreerd door Canada. Het verdrag had bij de eurotop aanstaande donderdag ondertekend moeten worden door de eurocommissaris Malmström en de Canadese premier Trudeau.

Volgens bronnen rond Trudeau had hij met de EU afgesproken maandag te beslissen of hij naar Brussel zou komen. Ondanks de emotionele reactie van minister Freeland gisteren, zeggen de Canadezen nog wel open te staan voor nieuwe onderhandelingen.

Op het Museumplein in Amsterdam vindt vandaag een landelijk protest plaats tegen de handelsverdragen CETA en TTIP, een vergelijkbaar handelsverdrag met de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl