De plek waar de Marslander Schiaparelli had moeten landen ESA

Marslander neergestort en mogelijk ontploft

time icon Aangepast

De Marslander Schiaparelli is waarschijnlijk neergestort en ontploft, meldt de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Het lijkt te zijn misgegaan in de laatste vijftig seconden voor de landing.

De Marslander was wel op de goede plek om te landen, maar de snelheid waarmee het vaartuig de landing inzette was te hoog. Volgens ESA is de Marslander met een snelheid van 300 kilometer per uur op de grond geklapt. Eenmaal neergestort zou de Schiaparelli zijn geëxplodeerd.

Zwarte plek

Foto's genomen door een satelliet van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tonen een zwarte plek op de plaats waar de Marslander veilig had moeten neerkomen. Sinds de landing woensdag was er geen contact meer geweest met de Marslander.

De landing van het Schiaparelli-laboratorium was een experiment, bedoeld om de technologie te testen. Europa wil rond 2020 een onbemande rijdende verkenner naar Mars brengen.

Het was de tweede Europese Marslanding. Ook de eerste poging mislukte. In 2003 gingen de zonnepanelen van de Beagle 2 niet open, waardoor de lander geen contact met de aarde kon leggen. 

STER Reclame