ANP

Zorgverzekeraar De Friesland betaalt het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten "een substantieel bedrag" extra voor "de overproductie" aan zorg door het ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van De Friesland aan de NOS. "De besprekingen lopen nog, maar het gaat zeker om meer dan een miljoen euro", zegt de woordvoerder.  

Nij Smellinghe schreef donderdag een brief aan de huisartsen in zijn verzorgingsgebied waarin het ziekenhuis meedeelde dat er ongeveer negen procent meer zorg geleverd was dan afgesproken met de zorgverzekeraars. Er komt een patiëntenstop tot 2017 voor patiënten zonder acute zorgvraag. Patiënten met een spoedverwijzing worden gewoon geholpen.

Aan het eind van het jaar dreigt Nij Smellinghe voor tien miljoen euro meer zorg geleverd te hebben dan de 100 miljoen die het ziekenhuis met de zorgverzekeraars heeft afgesproken. De laatste zes weken van het jaar sluit het ziekenhuis zijn poliklinieken daarom afwisselend één middag in de week.

"We zijn in overleg met de zorgverzekeraars om te kijken of we de kosten van deze overproductie nog vergoed krijgen. Meestal is dat maar beperkt mogelijk", aldus het ziekenhuis. "We zullend de komende tijd de zorg dan ook enigszins moeten afremmen om het niet verder uit de pas te laten lopen. We komen onze afspraken na, die we contractueel met de verzekeraars hebben gemaakt."

Zorgverzekeraar zegt geld toe; huisarts wordt er heel triest van

De Friesland is veruit de grootste zorgverzekeraar in Friesland. Het marktaandeel van de verzekeraar is bij Nij Smellinghe rond de zestig procent. Het is onduidelijk of andere zorgverzekeraars ook met extra geld over de brug komen. 

Ook is nog onzeker of de extra betaling door De Friesland betekent dat de patiëntenstop er niet hoeft te komen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk gezien de omvang van de budgetoverschrijding.

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft nog geen voorstel gehad van De Friesland, zegt een woordvoerder. "Wij wachten dat af en zetten het gesprek met de verzekaars voort." Om die reden wil het ziekenhuis nog niets zeggen over de gevolgen voor patiënten.

STER reclame