AFP
NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanval op vluchtelingen voor Libische kust

Op zo'n twintig kilometer van de Libische kust is vannacht een boot met vluchtelingen aangevallen door een schip waarop stond dat het van de Libische kustwacht was. Dat meldt de particuliere hulporganisatie Sea-Watch. Zeker vier vluchtelingen zouden zijn omgekomen, 15 tot 25 mensen worden nog vermist.

Het drama speelde zich af terwijl een schip van de reddingsorganisatie Sea-Watch bezig was de rubberboot met vluchtelingen te helpen. De bemanning deelde zwemvesten uit aan de ongeveer 150 vluchtelingen toen er een schip opdook, dat volgens Sea-Watch van de Libische kustwacht was.

Stelen

De Libiërs probeerden volgens Sea-Watch de motor van de boot met vluchtelingen te stelen. Ze klommen aan boord van de boot en sloegen met knuppels op de vluchtelingen in. In paniek sprongen de vluchtelingen van de boot af de Middellandse Zee in.

De Sea-Watch bemanning wist ongeveer 120 mensen uit het water te redden. Vier mensen werden dood uit het water gehaald, terwijl zeker 15 en mogelijk 25 mensen achterbleven in de zee.

Het is onduidelijk hoe de aanval is afgelopen en of het inderdaad een schip van de Libische kustwacht was.

Sea-Watch is een Duitse hulporganisatie die door particulieren is opgericht en sinds anderhalf jaar met één schip actief is in de Middellandse Zee. Volgens eigen opgave heeft Sea-Watch dit jaar duizenden vluchtelingen gered.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl