Europese Spelen 2019 dan maar in Minsk

Aangepast
EPA

De Europese Spelen van 2019 zullen in het Wit-Russische Minsk plaatsvinden. Dat heeft Alexander Loekasjenko, de president van Wit-Rusland, verklaard. Daarmee komt er een einde aan een jaar van onzekerheid.

Vorig jaar werd in Bakoe de eerste editie van de Europese Spelen gehouden. De tweede editie was aan Nederland toegewezen, maar NOC*NSF gaf de organisatie terug omdat de overheden geen geld wilden bijdragen. Rusland was de tweede keus, maar viel af vanwege het grote dopingschandaal waarbij ook de overheid betrokken is.

Minsk stapte naar voren en mag zich nu gastheer noemen. "We zijn geen grootmacht, maar we hebben veel aandacht voor sport. Op Wit-Rusland kan je rekenen", zei Loekasjenko.

Controverses

De Spelen in Bakoe werden vorig jaar overschaduwd door controverses over het schenden van mensenrechten en de enorme kosten die het evenement met zich meebracht. De openingsceremonie alleen al had een prijskaartje van 87 miljoen euro.

Turnster Lieke Wevers met haar medailles van de Europese Spelen in 2015 Pro Shots

Minsk heeft al vaker sportevenementen georganiseerd en kan gebruik maken van bestaande stadions, dat scheelt in de kosten ten opzichte van Azerbeidzjan. Dat de doodstraf in Wit-Rusland nog bestaat, doet de keuze voor Minsk geen.

Medaillespiegel

Sportief gezien was de eerste editie van de Europese Spelen voor Nederland een succes. Met in totaal 29 medailles eindigde Nederland op de negen plaats in de medaillespiegel.

Er waren acht gouden medailles en die gingen naar Nouchka Fontijn (boksen), Ellen van Dijk (wielrennen), Lieke Wevers (turnen), Henk Grol (judo), Kim Polling (judo), Marhinde Verkerk (judo), Marrit Steenbergen (zwemmen) en Li Jiao (tafeltennis).

Nouchka Fontijn won goud op de eerste Europese Spelen ANP Pro Shots

STER Reclame