Aanval op Iraakse stad Kirkuk is mogelijk wraak van IS

Aangepast
Reuters

De terroristische organisatie IS heeft vanochtend de aanval geopend op de Iraakse stad Kirkuk, juist nu zowel Iraakse als Koerdische troepen uit Kirkuk deelnemen aan het offensief om Mosul op IS te heroveren. Kirkuk ligt zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Mosul. De aanval van IS is mogelijk een wraakneming voor het offensief tegen Mosul.

Zwaarbewapende zelfmoordterroristen vielen regeringsgebouwen en politieposten aan in Kirkuk. Ten noorden van de stad drongen de militanten een elektriciteitscentrale binnen, waarbij elf mensen werden doodgeschoten. De militanten sloten ook de weg tussen de stad en de centrale af. Zeker zes Iraakse militairen sneuvelden bij de gevechten.

Een medewerker van de centrale die ontkwam, zegt dat drie zelfmoordterroristen naar Iraniërs vroegen die in de centrale werkzaam zijn. De extremisten namen elf medewerkers onder wie enkele Iraniërs in gijzeling. Toen de politie arriveerde, werden alle gijzelaars doodgeschoten en lieten de aanvallers hun bomgordels ontploffen. 

Iran heeft de aanval scherp veroordeeld. Volgens Teheran zijn vier Iraniërs bij de aanval zijn omgekomen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

IS eist verantwoordelijkheid aanvallen Kirkuk op

De gouverneur van Kirkuk zegt dat de aanvallers er niet in geslaagd zijn om overheidsgebouwen in te nemen. Volgens Koerdische autoriteiten is de aanval op een kazerne afgeslagen en zijn de aanvallers gedood, op twee na die zich in een hotel hebben verschanst.

Kirkuk ligt in een olierijk gebied op bijna 300 kilometer ten noorden van Bagdad. Zowel de regering als de Koerden maken aanspraak op de stad, die al vaak doelwit is geweest van islamitische militanten. 

STER Reclame