President Bouterse heeft beloofd dat zijn ministers tijdens de economische crisis die heerst in Suriname het goede voorbeeld geven en het zelf ook rustig aan zullen doen met hun uitgaven.

Maar het magazine Parbode meldt dat minister Hoefdraad van Financiën een 'droomvilla' heeft verworven. Vraagprijs: 650.000 dollar, 4,5 miljoen Surinaamse dollar, zo'n 595.000 euro. Voor veel Surinamers volstrekt onbereikbaar, zeker in deze tijd van bezuinigingen.

De minister ontkent dat hij de vraagprijs heeft betaald. Het is een privékwestie, zegt hij: hij heeft naar eer en geweten gehandeld en betaalt de hypotheek met een pensioen dat hij bij elkaar spaarde in de jaren dat hij in het buitenland werkte.

Wijnklimaatkast

Niettemin zal de aankoop in Suriname scheve ogen geven. Er moet fors worden bezuinigd en de waarde van de munt is ruimschoots gehalveerd. Maar Hoefdraad, die tot vorig jaar de gouverneur van de Centrale Bank was, permitteert zich een villa met een keuken met wijnklimaatkast, een ontspanningsruimte met zwembad en jacuzzi, een gastenverblijf, een buitenkeuken en een fitnessruimte ('volledig ingericht').

De woning staat in een exclusief villapark in Paramaribo Noord op een perceel van bijna 3500 vierkante meter. Hoefdraad voert ter verdediging nog aan dat hij voor het huis waar hij tot voor kort woonde 5000 Amerikaanse dollar huur per maand betaalde. Zijn nieuwe villa is op termijn dus een voordeel. "Velen gaven aan dat ik geld aan het vergooien was."

Zwaargewicht

Hoefdraad is vaker in opspraak geweest vanwege zijn leefstijl. In 2010 werd bekend dat hij als president van de Nationale Bank het voor Surinaamse begrippen riante maandsalaris van 80.000 Surinaamse dollar verdiende, ruim 10.000 euro. President Bouterse nam het toen voor hem op en zei dat Hoefdraad als financieel zwaargewicht "het vele geld meer dan waard is".

De auteur van het Parbode-artikel zegt dat de advocaat van Hoefdraad contact met hem heeft opgenomen. Hij wilde verder geen details geven.

STER reclame