Trimbos: het is een levensgevaarlijke pil

Het Trimbos-instituut waarschuwt voor een levensgevaarlijke pil die als xtc wordt verkocht. De pil, met een veel te hoog gehalte van de stof PMMA, is opgedoken bij een testlocatie ergens in het land. PMMA wordt door producenten gebruikt als er niet genoeg grondstoffen voor xtc zijn. 

De pillen kunnen volgens het Trimbos-instituut dodelijk zijn. Het gaat om een roze pil met aan beide zijden het logo van Superman.

De pil werd afgelopen week aangeleverd bij een van de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). 

Dodelijke oververhitting

De effecten van PMMA treden veel later op dan bij MDMA, de stof die normaal gesproken in xtc-pillen zit. Het gevaar is dat de gebruiker denkt dat hij een xtc-pil met een lage dosis heeft geslikt en er nog wat bij neemt.

Uren nadat een dosis PMMA is genomen kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden. PMMA kan leiden tot dodelijke oververhitting, hart-, lever- en nierfalen.

Inleveren

Het Trimbos-instituut is sneller met de waarschuwing gekomen dan normaal in verband met het grote dancefestival dat aan de gang is in Amsterdam. Het Amsterdam Dance Event gaat het beleid niet aanpassen, zegt woordvoerder Tim Boersma. "Er komen geen extra controles, we hebben al een streng beleid", zegt Boersma. Wel gaat de organisatie een pushbericht versturen naar hun app-gebruikers en komt er een waarschuwing op de website te staan.

Vorig jaar doken er tijdens het Amsterdam Dance Event gevaarlijke pillen op en twee jaar geleden overleden er drie mensen na het gebruik van drugs op het ADE.

Het Trimbos-instituut raadt iedereen aan pillen die eruitzien zoals op de foto niet te gebruiken en (anoniem) in te leveren bij het DIMS om ze te laten testen.

STER reclame