Protesten tegen het stierenvechten in Barcelona
NOS Nieuws

Spaanse rechter draait verbod op stierenvechten in Catalonië terug

Het verbod op stierenvechten in Catalonië is opgeheven. Een Spaanse rechter oordeelde dat het in 2012 ingevoerde verbod niet in overeenstemming is met de Spaanse wet.

In juli 2010 stemde het Catalaanse parlement voor een verbod op de eeuwenoude traditie, na een burgerinitiatief waarbij honderdduizenden handtekeningen werden verzameld. In 2012 trad het verbod in werking, tot groot genoegen van dierenrechtenactivisten.

Cultureel erfgoed

Een groep senatoren van de conservatieve partij Partido Popular tekende bezwaar aan tegen het verbod. Het Constitutioneel Hof in Madrid zegt nu dat de Catalaanse overheid niet bevoegd was om dit verbod door te voeren. Volgens de rechter valt het stierenvechten onder het Spaanse cultureel erfgoed en mag het Hof daarom een streep door het verbod zetten.

De uitspraak van de Spaanse rechter zet de verhoudingen tussen Spanje en Catalonië verder onder druk. De autonome regio streeft al jaren naar onafhankelijkheid en wil zich losmaken van de macht van de Spaanse overheid. Catalonië heeft dan ook al aangegeven de uitspraak van het Hof niet te accepteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl