AFP
NOS NieuwsAangepast

Porosjenko waarschuwt voor gevolgen 'nee' tegen associatieverdrag

De Oekraïense president Porosjenko zegt dat het belangrijk is voor Nederland, Europa en Oekraïne dat Nederland het associatieverdrag ondertekent. Hij waarschuwt in een gesprek met de NOS voor de gevolgen van het wegstemmen van het verdrag door Nederland.

"Ik denk dat het een gevaarlijk precedent zou scheppen als ratificatie niet doorgaat", zegt Porosjenko.

Toch heeft hij alle vertrouwen in een goede uitkomst. "Als president van een land in staat van oorlog moet ik optimistisch blijven. Zonder dat kan er geen overwinning zijn. Ik vertrouw erop dat het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne geratificeerd en geïmplementeerd wordt, ten gunste van Europa, Nederland en Oekraïne. We weten zeker dat alles goedkomt."

Samenwerking

De Oekraïense president roemt de huidige samenwerking met Nederland. "Die begon met het onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17. Het was mijn besluit om het Nederlandse onderzoek te vertrouwen en ze de leidende rol te geven als land dat het meest geleden heeft."

Porosjenko wil Rutte geen advies geven over een oplossing voor het associatieverdrag. "Ik wil geen advies geven over intern beleid in Nederland. Het is een zaak voor het Nederlandse parlement, de regering en de burgers."

Rutte pessimistisch

Premier Rutte is somber over een oplossing voor het Nederlandse 'nee' tegen het Oekraïne-verdrag. "Ik verwacht niet dat we vanavond conclusies trekken", zegt hij voorafgaand aan de EU-top die vanmiddag in Brussel begint.

Porosjenko waarschuwt Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl