Larry Sanders PA Photos Ltd / HH
NOS Nieuws Buitenland Politiek

Bernie's broer wil Britse Lagerhuis in

Waar zijn jongere broertje strandde in de strijd om het Witte Huis, hoopt Larry Sanders vandaag een zetel in het Britse Lagerhuis te bemachtigen. De 81-jarige Larry doet namens de Green Party mee aan de verkiezingen in het kiesdistrict Witney van voormalig premier Cameron. De zetel kwam vrij nadat de Cameron zich vorige maand definitief uit de politiek had teruggetrokken.

Larry werd net als Bernie geboren in Brooklyn, maar maakte in de jaren zestig de oversteek naar Groot-Brittannië. Daar werkte hij onder meer als universitair docent op de universiteit van West-Londen en vervolgens in Oxford. Ook is hij al lange tijd actief voor de Britse Groenen. Zo zit hij al sinds 2000 in de gemeenteraad in de beroemde studentenstad. 

Maar nu wil hij op 81-jarige leeftijd alsnog het hoogste politieke toneel bereiken. Hij wil strijden voor een rechtvaardiger samenleving, met meer aandacht voor duurzaamheid en zorg. “Het kan niet zo zijn dat je een baan hebt en toch in armoede leeft”, zegt hij. 

Daarin krijgt hij steun van zijn jongere broer Bernie (75), die het in de strijd om de Democratische nominatie Hillary Clinton ongelooflijk lastig wist te maken. Bernie sprak zelfs een speciale videoboodschap in voor Larry om hem te ondersteunen bij zijn campagne. “Ik weet niet veel van Britse politiek, maar ik weet wel veel van mijn broer. Het is een oprecht mens die wil dat er een regering is voor iedereen, niet alleen voor de bovenste laag.”

Tijdens de campagne kwamen er zelfs Amerikaanse tv-ploegen kijken hoe de broer van de razend populaire Amerikaanse senator het ervan af bracht. ABC News wilde van Larry weten in hoeverre hij zich had laten inspireren door Bernie. “Dat heeft een enorm verschil gemaakt. Nog altijd is de Green Party niet enorm bekend in Groot-Brittannië, maar zijn bekendheid heeft zeker geholpen ons meer op de kaart te zetten.”

Opvallend is dat Larry zijn broer Bernard noemt. “Zo noem ik hem al sinds hij een kind was. Ik heb wel geprobeerd om over te stappen naar Bernie, maar dat klinkt raar.”

Al zal het bijzonder lastig worden voor Larry Sanders om dit kiesdistrict te winnen. De Conservatieven haalden vorig jaar nog 60 procent van de stemmen in Witney, terwijl de Groenen niet verder kwamen dan vijf procent.

Maar de goedlachse Sanders hoopt op hetzelfde effect als bij Bernie in de Verenigde Staten. “Net als mijn broer heb ik niks met peilingen. Ik heb de afgelopen weken met ontzettend veel inwoners gepraat en ik proef bij velen de behoefte aan verandering.” 

STER reclame