Donald Trump en Hillary Clinton tijdens het debat in Las Vegas
NOS NieuwsAangepast

'Ik wacht 8 november af' en nog 4 bepalende fragmenten

Hij moet het nog zien op 8 november. Donald Trump blijft vasthouden aan zijn vermoeden dat het op verkiezingsdag mogelijk fout gaan. Op voorhand de uitslag erkennen, dat wilde de Republikein in het slotdebat niet hardop uitspreken. Dat cruciale moment en vier andere opvallende confrontaties.

1. De verkiezingen zijn gemanipuleerd

Corrupt, gemanipuleerd, oneerlijk. Donald Trump gelooft niet dat het op 8 november eerlijk gaat verlopen. Het is doorgestoken kaart, weet hij nu al. En de schuld van Clinton. Een ernstige beschuldiging, zegt Fox-presentator Wallace. Meent u dat nou werkelijk?

'Ik zal op 8 november wel zien of het eerlijk is verlopen'

2. De 9 vrouwen die Trump beschuldigen

Na de veelbesproken 'grab 'em by the pussy'-tape komen negen vrouwen naar voren die Trump van aanranding beschuldigden. Trump verwerpt die allemaal als totale verzinsels, en op het podium doet hij niet anders. Maar met Clinton tegenover zich krijgt het een extra lading. Trump gaat in de tegenaanval, maar opmerkelijk: Bill Clinton wordt daar niet bij genoemd. Wat dan wel?

'Die vrouwen zijn betaald door de Clinton-campagne'

3. Ervaring versus ervaring

De vraag die Amerikanen zich op 8 november gaan stellen: wie is het meest geschikt? Trump lijkt een compliment te geven door te erkennen dat Clinton meer ervaring heeft. "Maar het is slechte ervaring." En dan gaat Clinton terug naar de jaren 70, 80 en 90. Wat deed zij, en wat deed Donald?

'Terwijl ik de uitschakeling van Bin Laden volgde, was jij gastheer van The Apprentice'

4. Het debat zonder woorden

Wat kun je zeggen zonder iets te zeggen? Nou, door bijvoorbeeld geen handje te geven bij binnenkomst zoals in het tweede debat. Maar opmerkelijk, door elkaar ook niet te bedanken aan het eind. De messen zijn geslepen, het komt tussen deze twee niet meer goed. Kijk maar even.

Alleszeggend: geen handje voor, geen handje na het debat

5. 'Bad hombres' versus moeders met kinderen

Donald Trump wil een muur om illegalen in Mexico te houden. Dat weten we. Maar wat wil hij met de meer dan 10 miljoen illegalen die nu in het land wonen. Slechteriken gooien we eruit, en voor de rest verzinnen we later wel een oplossing. Clinton noemt dat niet stroken met de realiteit. "Je kunt geen gezinnen uiteenrijten", en schetst hoe die massale uitzet er uit zou gaan zien onder president Trump.

'Bad hombres' het land uit versus geen gezinnen uiteenrijten

Meer video's van de Amerikaanse verkiezingen vind je op onze speciale site, NOS The Series. Hier kun je elke dag twee afleveringen bekijken over de kandidaten, over de campagnes en vloggen onze correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst over de strijd om het Witte Huis:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl