Kippen met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk
NOS NieuwsAangepast

Aantal dieren met Beter Leven-keurmerk stijgt fors

Het aantal varkens, runderen en kippen dat diervriendelijker wordt gehouden, groeit fors. Dit jaar vallen 26 miljoen dieren onder het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming: ruim een kwart meer dan in 2015. "Dan hebben we het toch over 5,5 miljoen dieren erbij", zegt de organisatie.

Vooral het aantal varkens met een keurmerk nam toe (40 procent). Ook bij vleeskuikens is de groei met 28 procent aanzienlijk.

Directeur van de Dierenbescherming Peter Verdaasdonk denkt dat de groei van het aantal dieren met keurmerk de komende jaren blijft doorgaan. "Ik verwacht dat we in 2017 de grens van 100 miljoen dieren passeren."

Ook in de supermarkt zijn veranderingen merkbaar. "Dit jaar liggen er 4000 producten met ons keurmerk in de schappen. Dat is in een jaar tijd een verdubbeling." Interessant detail: vlees met één ster is tegenwoordig ook verwerkt in bijvoorbeeld soepen en honden- en kattenvoer.

5 procent

Nederland telt in totaal tegen de 500 miljoen varkens, kippen en runderen. Net 5 procent van die dieren valt nu onder het sterrensysteem van de Dierenbescherming.

Verdaasdonk: "We gaan met kleine stappen vooruit. Het gaat ons niet om heel snel, heel veel. Juist niet. We zetten kleine, duurzame stappen die blijven. Het is een mammoettanker die langzaam maar gestaag van koers verandert."

En wereldwijd gezien loopt Nederland daarmee al voorop. "Ook in Duitsland, België en Denemarken zijn soortgelijke ontwikkelingen gaande, maar wij hebben beslist een voorhoederol."

Volgens land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland krijgen steeds meer dieren in ons land een beter leven, maar is dat niet per se te danken aan een keurmerk.

"Een aantal jaren geleden zijn bijvoorbeeld pluimveehouders goed gaan luisteren naar de markt en hebben zij veel initiatieven geïntroduceerd voor een beter leven van kippen. Dat is een ontwikkeling die wij toejuichen. Dus niet opleggen via wet of via keurmerken, maar vanuit de markt zelf", zegt een woordvoerder.

Marktonderzoeker IRI - dat inzicht heeft in de kassabonnen van de supermarkten - meldt dat de verkoop van duurzame voeding tussen half 2015 en half 2016 is gestegen met 24 procent tot 1,27 miljard euro. Het Beter Leven-keurmerk scoorde daarin een plus van 39 procent, van 277 miljoen naar 385 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl