De missie van de ESA wordt gevolgd vanuit de control room in Darmstadt AFP

Het is nog steeds niet duidelijk of de Marslander Schiaparelli is geland op Mars. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kan op zijn vroegst morgenochtend pas zeggen of de missie is geslaagd. Om 10.00 uur geeft de organisatie een persconferentie.

De Schiaparelli zou rond 16.50 uur Nederlandse tijd geland moeten zijn. De Marslander moest daarna een signaal naar het Duitse Darmstadt sturen, van waaruit de ESA de vlucht volgt. Dat signaal is niet gekomen. Wel kwam er een signaal van de TGO-satelliet, die in een baan om Mars is gebracht en de gegevens van de eventuele landing heeft vastgelegd. 

De ESA verwacht rond middernacht nog meer gegevens binnen te krijgen. Het gaat nog de hele nacht duren om die gegevens te bestuderen.

'Het is duidelijk dat dit geen goed teken is'

Volgens Johann-Diettrich Wörner, de algemeen directeur van de ESA, is er geen reden voor paniek. Tegen verslaggever Jeroen de Jager zegt hij dat de focus ligt op het succes van de TGO-satelliet. Volgens Wörner zou het geen ramp zijn als de Schiaparelli is gecrasht, want het gaat hier om een test die is bedoeld om te onderzoeken wat er allemaal mis kan gaan.

Paolo Ferri, de leider van de Marsmissie, benadrukt dat er nog weinig duidelijk is. "Het signaal van de lander stopte voor de landing. Om conclusies te trekken hebben we meer informatie nodig." Toch had hij gehoopt op beter nieuws. "Het is duidelijk dat dit geen goed teken is."

Jorge Vago, project scientist bij ExoMars 2016, zegt dat een eventuele crash ook nadelige gevolgen kan hebben voor de plannen om in 2020 een rijdende wagen op Mars neer te zetten. "Stel dat deze lander gecrasht is, dan wordt het moeilijker om de financiering voor die missie rond te krijgen."

'Een beetje frustrerend, maar het is niet anders'

STER reclame