Kirsten Wild pakt vier dagen na de WK op de weg wel goud op de EK baan
NOS WielrennenAangepast

Wild pakt vier dagen later wel goud op EK baan

Kirsten Wild heeft woensdagavond de gouden medaille veroverd op de afvalkoers bij de EK baanwielrennen in het Franse Saint- Quentin-en-Yvelines. De 34-jarige Wild, die zaterdag nog zilver won bij het WK wielrennen op de weg in Doha, bleef de Britse Katie Archibald en Laurie Berthon uit Frankrijk voor.

Wild won de afgelopen jaren op de baan vier WK- en vier EK-medailles: vier op het omnium, drie op de scratch en een (gouden) op de puntenkoers. Op de Spelen van Rio werd ze zesde op het omnium.

Brons op scratch

Ook Wim Stroetinga was succesvol in Frankrijk. Hij behaalde de derde plaats op het onderdeel scratch. Het goud was voor de Zwitser Gael Suter. Adrian Teklinski uit Polen legde beslag op de tweede plek.

De specialist (31) won na 15 km de sprint van het peloton, waaruit de Zwitser Gaël Suter en de Pool Adrian Teklinski eerder waren ontsnapt. Stroetinga is viervoudig Nederlands kampioen op de scratch en won op WK's al twee keer zilver en een keer brons. Het is echter alweer vier jaar geleden dat hij zijn laatste internationale medaille pakte: WK-brons op de scratch.

De 24-jarige Suter won in 2014 brons bij de EK voor beloften en vierde in Quentin-en-Yvelines zijn eerste grote succes bij de senioren.

Shanne Braspennincx

Braspennincx zesde

Shanne Braspennincx werd zesde op de tijdrit over 500 meter. De 25-jarige renster was 0,822 langzamer dan de Russin Daria Sjmeleva, die met 34,310 de Europese titel greep. Kyra Lamberink werd met 35,157 achtste.

Braspennincx veroverde in 2013 bij de EK junioren goud op de keirin en (met Elis Ligtlee) op de teamsprint. Een jaar later won ze op beide nummers EK-brons bij de senioren en in 2015 WK-zilver op de keirin.

Bij de Spelen was ze echter reserve, nadat ze in juli 2015 als gevolg van een hartaanval een lange tijd buitenspel stond.