NOS NieuwsAangepast

Verpesten de nieuwe BKR-regels mijn kans op een mooi huis?

Je bent begin dertig en je hebt een mooi huis gevonden. Je wilt gaan kopen. Maar bij de eerste afspraak met de hypotheekadviseur kom je erachter dat je een BKR-registratie hebt. Hoe kan dat nou? Je hebt toch alleen een Bijenkorf-kaart of een rekening waarop je af en toe rood kan staan?

Nou, een BKR-registratie heb je al snel te pakken. Je krijgt automatisch zo'n registratie op het moment dat je koopt of afbetaling, een private lease-contract afsluit voor een auto of een creditcard aanvraagt. Zo kan een winkelpas met tegoed bij bijvoorbeeld de Bijenkorf of Wehkamp tot een BKR-registratie leiden, ook al heb je bij die winkels nog geen euro uitgegeven. Zo'n krediet wordt namelijk gezien als mogelijkheid om rood te staan.

Wat al deze (kleine) kredieten voor invloed hebben op je hypotheek blijkt uit dit voorbeeld:

Je zit bij de bank en zegt: ik heb een krediet bij H&M zodat ik voor 500 euro aan kleding kan kopen. Dat heeft invloed op jouw maximale hypotheek: maar liefst 2800 euro. Maar dan bedenk je dat je ook een creditcard hebt met een limiet van 1500 euro. Dat scheelt je volgens de Vereniging Eigen Huis nog eens zo'n 8400 euro op je hypotheek. En het rood staan op je betaalrekening telt nu dus ook mee.

De nieuwe aanpassing lijkt klein, maar kan dus grote gevolgen hebben voor sommige huizenkopers. De verandering heeft trouwens geen invloed op de waardering van een grote schuld die veel mensen hebben: de studieschuld.

Want studieschulden worden via DUO afgesloten. DUO is een overheidsorgaan dat de informatie over een studiefinanciering niet deelt met BKR. Een studielening is volgens de overheid anders dan een consumptief krediet.

Wat te doen?

Winkelpassen en dergelijke niet meer zomaar aanschaffen en geen 'koop nu, betaal later'-regelingen meer gebruiken. Ook als je die kaarten niet gebruikt, is de BKR-registratie al actief.

Als je een partner hebt die ook rood kan staan, dan is dat ook iets om op te letten. "In dat geval worden de bedragen die jullie rood kunnen staan bij elkaar opgeteld", zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH). "Als je dan ook nog allebei een creditcard hebt, gaat het al snel om heel veel geld. Dan moet je echt de mogelijkheid om rood te staan beëindigen of je creditcard opzeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl