De coffeeshopketen die Van Laarhoven oprichtte ANP

Coffeeshopbaas Johan van Laarhoven vraagt de koning om hulp. Van Laarhoven zit in Thailand een celstraf van 103 jaar uit voor witwassen. "Bevrijd mij alsjeblieft uit deze Thaise hel", schrijft hij aan de koning. 

De 56-jarige oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company wil dat koning Willem-Alexander zijn goede contacten met het Thaise vorstenhuis gebruikt voor een rechtvaardige behandeling, schrijft Omroep Brabant

Dat wil hij vooral omdat het naar eigen zeggen niet goed met hem gaat. "Ik ben bijna 40 kilo afgevallen. Ik heb hartklachten, mijn galblaas moet worden verwijderd en ik heb over mijn hele lichaam rare zweren. Majesteit, het gaat niet goed met mij", schrijft hij.

Illegaal?

In 2011 verhuisde de Brabander naar Thailand, nadat hij miljoenen had verdiend met zijn coffeeshopketen. Justitie in Nederland verdenkt Van Laarhoven van witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Het OM vroeg de Thaise autoriteiten om hulp en daarom is hij uiteindelijk veroordeeld voor witwassen. In Nederland is echter nooit bewezen dat Van Laarhoven zijn geld illegaal verdiende.

Hij moet zeker 20 jaar van zijn straf uitzitten. De Nationale ombudsman vroeg vorige maand om opheldering aan minister Van der Steur van Justitie.

Ik ben onderdaan

"Majesteit, ik heb niets strafbaars gedaan'', schrijft Van Laarhoven. "Ik ben veroordeeld voor het verkopen van cannabis in Nederland. Het geld dat ik daarmee verdiende, noemen de Thai 'drugsgeld'. En als ik in Thailand een noedelsoep afreken met dat 'drugsgeld', is dat dus witwassen."

"Ik ben misschien maar een simpele oud-coffeeshophouder. Ik ben geen nationaal exportproduct. Ik ben geen dj, geen journalist of fotomodel waar heel het land trots op is. Maar ik ben nog steeds wel uw onderdaan. Een onderdaan die uw hulp nodig heeft, heel hard nodig heeft."

STER reclame