Volgens VNO-NCW is de boycot van Rusland funest voor de Nederlandse export ANP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

VNO: sancties tegen Rusland slecht voor bedrijfsleven

De boycot van Rusland is op termijn funest voor de Nederlandse export, waarschuwt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De Russen importeren op dit moment wel meer technologisch hoogwaardige goederen; dat doen ze om producten na te maken die onder de boycot vallen. 

"Ik zie een belangrijk effect van de boycot waar we ons als ondernemers zorgen over maken. Je kunt Rusland heel lang buitenspel zetten, daarmee straf je ze en daar is alle reden voor. Maar aan de andere kant zitten de Russen ook niet stil en bouwen ze hun eigen productiecapaciteit op."

Op dit moment ontmoeten bondskanselier Merkel, president Poetin, de Franse president Hollande en president Porosjenko van Oekraïne elkaar in Berlijn om te praten over naleving van de Minsk-akkoorden. Ook de recente gebeurtenissen in de Syrische stad Aleppo worden besproken. De laatste dagen gaan er steeds meer stemmen op om de sancties tegen Rusland aan te scherpen.

Hans de Boer vraagt zich af dat wel zo verstandig is. "Je drukt ze nog verder in het isolement." De werkgeversvoorman zal zich niet verzetten tegen scherpere sancties ("de politiek is leidend"), maar wil wel gezegd hebben dat het bedrijfsleven er veel last van heeft.

Hij pleit voor een goed evenwicht. "Dus een correctie voor Rusland, want het gedrag in Syrië is echt laakbaar. Maar vergeet niet dat we als Nederlandse bedrijven ook omzet moeten scoren en we verliezen al door de brexit. Uiteindelijk gaat het om winstgevendheid en werkgelegenheid. Ik hoop dat de politiek aan die balans denkt."

Export naar Rusland

Producten
Groenten en fruit-3,4%
Veevoer -20%
Geneesmiddelen+58%
Landbouwmachines, fabrieksmachines-18,7%
Computers, randapparatuur+31%
Auto's, vrachtwagens-12,5%

STER reclame