Het was een opvallend beeld dinsdagavond na afloop van het Champions League-duel tussen Real Madrid en Legia Warschau. Cristiano Ronaldo, gematigd tevreden na de 5-1 zege, waarin hij nadrukkelijk, maar vergeefs op zoek was gegaan naar zijn 100ste treffer in het kampioenenbal, zat gehurkt bij een man in een rolstoel. 

Die man: Fernando Ricksen.

Fernando Ricksen op bezoek bij Cristiano Ronaldo in Madrid. Twitter.com / @therealvdv

"Het is niet de eerste keer dat Ricksen en Ronaldo elkaar ontmoeten", vertelt Vincent de Vries, biograaf en zeer goede vriend van Ricksen. "Ze hebben ooit tegen elkaar gespeeld in de Champions League (in 2003, red.), toen Ricksen nog bij Rangers en Ronaldo bij Manchester United speelde. Vorig jaar kwamen ze elkaar tegen bij de uitreiking van de Gouden Bal. Ronaldo herkende hem niet meer. Pas toen Ricksen een foto liet zien van hem in het shirt van Glasgow Rangers, viel het kwartje."

Ook op de foto: Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez (links) en zaakwaarnemer Jorge Mendes. Een videoboodschap van Mendes, met onder anderen Jose Mourinho en Ronaldo in zijn stal een van de machtigste agenten uit het wereldje, was aanleiding voor Ricksen om af te reizen naar Madrid.

Na afloop van het duel kreeg Ricksen het met grasvlekken besmeurde shirt van Ronaldo. Daarna ging de Portugees gewillig op de foto met de familie Ricksen.

Op 30 oktober 2013 maakte Fernando Ricksen bij het programma De Wereld Draait Door bekend dat hij ziek was. ALS, een progressieve spierziekte. De artsen gaven hem vier maanden, inmiddels zijn drie jaar verstreken.

"Niemand weet hoe lang het duurt", vertelt De Vries over de oud-voetballer, die door een cameraploeg gevolgd wordt voor een documentaire. "Het kan elke dag fout gaan, maar het kan ook nog jaren duren. Ricksen zit inmiddels in een rolstoel, zijn ziektebeeld is redelijk stabiel."

KLM-rel

Vorige week was Ricksen nog bij een benefietdiner in Glasgow, deze week in Madrid en volgende week weer ergens anders. Dat is best opmerkelijk. Vorige week werd hij immers door luchtvaartmaatschappij KLM nog geweigerd voor de vlucht naar Glasgow, omdat hij te ziek zou zijn. 

De Vries kent de details: "Ricksen woont tegenwoordig in Valencia, maar hij vloog via Amsterdam. Normaal gaat zijn vrouw meestal mee. Vanwege problemen met haar visum, ze is Russische, reisde hij nu alleen. Dat had hij in de drie weken ervoor ook nog twee keer gedaan. Maar eigenlijk gaat het niet meer zonder begeleiding."

Ook Gerrard bij benefietduel

In maart staat opnieuw een benefietduel op het programma. Bij de Engelse derdeklasser Fleetwood Town zal een elftal met oud-spelers van Glasgow Rangers het opnemen tegen grote namen als Paul Scholes en Teddy Sheringham. 

De Vries heeft nog een nieuwtje: "En Steven Gerrard heeft zich net ook aangemeld. Hopelijk is Fernando er ook bij. Hij geniet van alle uitstapjes."

STER reclame