Leden van het parlement van Hongkong
NOS Nieuws

Ruzie parlement Hongkong door actie tegen China

Een bijeenkomst van het parlement van Hongkong is uitgelopen op een chaos omdat twee leden weigerden trouw te zweren aan de Volksrepubliek China. Toen duidelijk werd dat ze de eed niet volgens de regels aflegden, verlieten de meeste parlementsleden boos de zaal.

De twee zijn lid van een fractie van vijf man die vindt dat Hongkong onafhankelijk moet worden van China. Daarom weigerden ze vorige week al trouw te zweren aan de Volksrepubliek en dat ondersteunden ze door spandoeken mee te nemen met leuzen tegen Peking. Veel parlementsleden vielen toen over die houding en dat lieten ze dus nog eens duidelijk blijken door vandaag weg te lopen.

Vandaag kregen de twee parlementariërs namelijk een herkansing. De meeste andere parlementsleden hebben al wel trouw gezworen aan de Volksrepubliek omdat ze vinden dat de vroegere Britse kroonkolonie bij China hoort.

De weglopers eisen excuses van de twee opstandige parlementsleden voordat ze bij een eventuele beëdiging willen zijn.

Persvrijheid

Volgens correspondent Marieke de Vries hebben inwoners van Hongkong steeds meer het gevoel dat ze worden bezet door China. Ze zien bijvoorbeeld straatnaambordjes ineens in het Mandarijn, de officiële Chinese taal, verschijnen. "Ze voelen het basissysteem van een land met twee systemen steeds meer afbrokkelen."
Ook hebben ze het gevoel dat China zich steeds meer bemoeit met de persvrijheid of vrijheid van meningsuiting. Zo werden vorig jaar boekverkopers en uitgevers opgepakt door China. "Dat geeft een gevoel dat de invloed van China toeneemt", zegt De Vries.

Om een tegengeluid te laten horen, werden in september vijf politici die voor onafhankelijkheid zijn in het parlement gekozen. Twee van de vijf liggen nu dus dwars.

En dat is ook precies waarvoor ze gekozen zijn, zegt Marieke de Vries. "Ze zijn aan het testen in hoeverre de grondwet van Hongkong nog stand houdt." Daarin staan rechten als persvrijheid, vrijheid van onderwijs en vrijheid van religie.

Heiligschennis

Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat in het parlement. De parlementsleden die China wel steunen, willen nu dus excuses van de twee activistische leden. Ze droegen een vlag om hun nek waarop stond 'Hongkong is niet China' en ze zeiden ook 'refucking of China' in plaats van 'Republic of China'.

"Voor China was wat ze deden echt een soort heiligschennis. De Volksrepubliek is een woord dat wordt uitgesproken met heel veel trots. Als je daar zoiets over zegt, komt dat wel binnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl