ZDF

In de Duitse deelstaat Beieren zijn vier leden van een arrestatieteam gewond geraakt toen zij wapens van een man in beslag wilden nemen. De man opende het vuur toen de politie hem kwam halen.

Een van de agenten is in levensgevaar, een ander liep een schotwond in de arm op. De twee anderen raakten lichtgewond door glassplinters.

De man, die ook lichtgewond raakte, is aangehouden. 

Reichsbürger

De 49-jarige inwoner van de plaats Georgensgmünd had meer dan dertig wapens in bezit. Tot voor kort had hij daar toestemming voor, maar die was ingetrokken, omdat de man weigerde ambtenaren of politie in zijn huis toe te laten om zijn wapenvoorraad te controleren.

De man is bij de politie bekend als een 'Reichsbürger'. Reichsbürger erkennen het huidige Duitse staatsbestel niet omdat dat dat na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden is opgelegd. De beweging ontstond in de jaren tachtig en heeft volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een paar honderd aanhangers. Sommigen betalen geen belasting en willen zich alleen met zelfgemaakte papieren identificeren.

Duitse minister gaat opnieuw kijken naar positie Reichsbürgers

De Duitse veiligheidsdienst ziet de Reichsbürger als een rechts-radicale beweging. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken zei vanmorgen op een persconferentie dat sommigen van hen bereid zijn om geweld te gebruiken.

Hij herinnerde aan een incident in augustus in de deelstaat Saksen-Anhalt. Bij een gerechtelijke ontruiming schoot een Reichbürger toen twee agenten neer.

In april reed een Reichbürger op twee agenten in bij een verkeerscontrole in Rostock omdat die controle in zijn ogen illegaal was.

STER reclame