Robben schetst details tussen 'bezeten' Pep en 'sociale' Carlo

Arjen Robben en Pep Guardiola in mei 2014 EPA

Bij Bayern München, vanavond de tegenstander van PSV in de Champions League, waait sinds dit seizoen een andere wind. Na drie opeenvolgende landstitels verruilde Pep Guardiola de voorbije zomer de Duitse 'Rekordmeister' voor Manchester City en nam Carlo Ancelotti als nieuwe technische baas plaats op de bank in Beieren. Maar zijn de verschillen wel zo groot?

"Ach, de verschillen tussen trainers, dat zijn altijd van die mooie standaardvragen", lacht Arjen Robben, die weer op tijd fit is om eventueel tegen PSV te spelen. "Iedere trainer werkt weer op zijn eigen manier en voegt zijn eigen details toe."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Robben over trainerswissel: ik ben niet zo van de systemen

De start van Ancelotti bij Bayern was indrukwekkend met acht zeges in acht duels en de indrukwekkende doelcijfers 27-1. Over Guardiola werd al bijna niet meer gesproken. 

Maar toen kwam er zand in de Beierse machine: de laatste drie wedstrijden (0-1 tegen Atlético Madrid, 1-1 tegen 1. FC Köln en 2-2 tegen Eintracht Frankfurt) leverden geen overwinning op.

Iets behoudender speelstijl

En dan valt in München al snel het woord 'Krise'. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge, nooit te beroerd om zijn mening te geven, liep na de matige vertoning tegen Frankfurt (met een goal van Robben) met een rood hoofd rond in de catacomben. "Dit was niet Bayern München", foeterde Rummenigge. "Het moet snel beter worden, anders hebben we een probleem." 

Aan het begin van het seizoen zei Ancelotti: "Het team stond al goed. Ik hoefde maar een paar dingen te veranderen. Guardiola heeft heel goed werk verricht." 

De vijf trainers van Robben bij Bayern

DuelsDoelpunten (assists)
Louis van Gaal (2009-2011)5233 (16)
Andries Jonker (2011)33 (5)
Jupp Heynckes (2011-2013)6732 (23)
Pep Guardiola (2013-2016)9747 (30)
Carlo Ancelotti (2016)42 (0)

Eén verschil met het Bayern van Guardiola is inmiddels duidelijk: de dominantie op het veld is ingeruimd voor een iets behoudender speelstijl.

Robben is voorzichtig als hij de verschillen tussen de Cruijff-adept Guardiola en de Italiaanse vaderfiguur Ancelotti moet benoemen. "Je moet altijd heel erg oppassen met je woorden. Want als je zegt dat de een dat doet, wil dat niet automatisch zeggen dat de ander het niet doet."

'Een heel goede band'

Toch waagt Robben zich aan een antwoord. "Pep is echt bezeten van voetbal, 24 uur per dag", zegt hij. "Als team hebben we onder hem een heel mooie ontwikkeling doorgemaakt. We zijn nog gevarieerder gaan voetballen, met verschillende systemen. Heel dominant. Bij de huidige trainer hebben we iets meer vrijheden. En tegelijk zijn er ook kleine details. Misschien is het wel meer één systeem."

Of er voor Robben veel is veranderd, valt moeilijk te zeggen. Door blessureleed kwam de Nederlander nog niet veel in actie onder Ancelotti. Onder Guardiola stond hij, mits fit, standaard op het wedstrijdformulier.

Arjen Robben dit seizoen samen met Carlo Ancelotti EPA

"Ik had een heel goede band met hem", zegt Robben over de Catalaanse coach. "Zijn manier van denken over voetbal, zijn visie, beviel me. Hij heeft ook een connectie met Nederlanders, het klikte goed. Maar bij Ancelotti is het ook perfect. Sociaal gezien, zijn contact met de spelers. Het is een heel ontspannen manier. Dat is alleen maar positief."

En nog iets positiefs voor Ancelotti: toen Guardiola in 2013 als trainer van Bayern begon, haalde hij 28 punten uit zijn eerste elf duels (in alle competities). Ancelotti kan met 26 punten na elf duels bijna dezelfde cijfers voorleggen, maar met een beter doelsaldo. PSV is dus gewaarschuwd.

Eerste elf duels van Bayern München onder Guardiola en Ancelotti

2013/14 (Guardiola) Doelpunten Robben 2016/17 (Ancelotti) Doelpunten Robben
Borussia Dortmund 4-2 (uit, Duitse Supercup)2x Borussia Dortmund 0-2 (uit, Duitse Supercup) geen speelminuten
BSV Schwarz-Weiss Rehden 0-5 (uit, DFB Pokal) 1x Carl Zeiss Jena 0-5 (uit, DFB Pokal) geen speelminuten
Borussia Mönchengladbach 3-1 (thuis, Bundesliga) 1xWerder Bremen 6-0 (thuis, Bundesliga) geen speelminuten
Eintracht Frankfurt 0-1 (uit, Bundesliga) Schalke 04 0-2 (uit, Bundesliga) geen speelminuten
1. FC Nürnberg 2-0 (thuis, Bundesliga) 1xFK Rostov 5-0 (thuis, Champions League) geen speelminuten
SC Freiburg 1-1 (uit, Bundesliga)geen speelminutenFC Ingolstadt 3-1 (thuis, Bundesliga) geen speelminuten
Chelsea 2-2 (Bayern w.n.s., Europese Supercup)Hertha BSC 3-0 (thuis, Bundesliga) 1x
Hannover 96 2-0 (thuis, Bundesliga) geen speelminuten Hamburger SV  0-1 (uit, Bundesliga) geen speelminuten
CSKA Moskou 3-0 (thuis, Champions League) 1xAtlético Madrid 1-0 (uit, Champions League)
Schalke 04 0-4 (uit, Bundesliga)1. FC Köln 1-1 (uit, Bundesliga)
Hannover 96 2-0 (thuis, DFB Pokal) Eintracht Frankfurt 2-2 (uit, Bundesliga)1x
Aantal punten na 11 duels (doelsaldo): 28 (29-9) Totaal: 6xAantal punten na 11 duels (doelsaldo): 26 (30-5)Totaal: 2x
cursief=puntenverlies

STER Reclame