NOS NieuwsAangepast

Windhoos trekt spoor van vernieling door Noord-Holland

Windhoos richt ravage aan in Noord-Holland

Een windhoos heeft een ravage aangericht in Noord-Holland. In de omgeving van Zaandam, Winkel en Nieuwe Niedorp zijn door de wervelwind daken en auto's vernield. Ook liggen er bomen op de weg.

De windhoos trok een schadespoor van een kilometer door het dorp Winkel, meldt regionale omroep NH.

Windhoos verwoest auto in Noord-Hollandse Winkel

Er zijn geen meldingen van gewonden. Wel zijn ooggetuigen geschrokken door het natuurgeweld. "Ik heb dit nooit eerder meegemaakt, ik schrok me rot", zegt een van hen tegen NH.

Ook kassen werden vernield. Een omwonende vertelt dat er net voor de windhoos nog uien in waren geplant. "De mannen zijn weggegaan en kort daarna kwam de windhoos. Ze zijn er verschrikkelijk goed vanaf gekomen.“

 • Lorenzo Derksen
  De monumentale Twiskemolen in Oostzaan is ernstig beschadigd
 • Inter Visual Studio / GLOCALmedia
  De ramen van deze kas en auto in Nieuwe Niedorp liggen aan diggelen
 • Lorenzo Derksen
 • Lorenzo Derksen
  In Zaandam zijn dakpannen van daken op straat gewaaid.
 • Inter Visual Studio / GLOCALmedia
  In Nieuwe Niedorp is er schade aan bomen.
 • Lorenzo Derksen

Bij de Twiskemolen in Oostzaan braken de wieken af. Molenaar Marcel Koop is wel gewend dat zijn molen bij slecht weer piept en knarst. “Op een gegeven ogenblik trok de wind aan tijdens de regen. De molen begon flink te kraken. Ik dacht nog: dat is pittig, dat buitje dat overkomt. Vervolgens klapten mijn oren dicht. Zo’n ongelofelijke herrie. Toen ik naar buiten keek, was het allemaal al gebeurd. Het hele wiekenkruis met kap lag beneden.”

De schade van de molen wordt hersteld, omdat het een monument is. “Als u over twee jaar hier langskomt, dan hoop ik dat ik weer vrolijk met de molen aan het malen ben", zegt molenaar Koop.

Monumentale molen niet bestand tegen windhoos

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl