Jeroen Dubbeldam nadat hij met Zenith in 2015 in Aken de Europese titel heeft veroverd.
NOS SportAangepast

Dubbeldam terug in zadel Zenith, maar wel voor de etalage

Op 19 augustus stond Jeroen Dubbeldam met tranen in zijn ogen in de Braziliaanse zon. Natuurlijk omdat hij met het kleinst mogelijke verschil - een tijdsoverschrijding van 2 honderdsten van een seconde - naast de olympische medailles greep. Maar ook omdat er een einde kwam aan een tijdperk.

De olympische springwedstrijd zou de laatste keer zijn dat Dubbeldam met zijn toppaard Zenith in een wedstrijd zou uitkomen. De afspraak met eigenaar Springpaarden Fonds Nederland (SFN) was dat het paard na de Spelen geveild zou worden.

Toch reist Dubbeldam dit weekend met Zenith af naar een internationale wedstrijd in het Deense Odense. Hoe zit dat?

Topruiters zien veiling paarden met angst en beven tegemoet

"Wij hebben met Jeroen Dubbeldam afgesproken dat hij op Zenith kan blijven rijden", vertelt SFN-directeur Jacob Melissen. "In de tussentijd doen wij ons uiterste best om een koper te vinden. De communicatie daarover is optimaal."

Zenith was het pronkstuk van Springpaarden Fonds Nederland, een initiatief waarmee toppaarden behouden moesten blijven voor Nederlandse ruiters. Met Zenith won Dubbeldam in 2014 goud individueel en in de landenwedstrijd bij de wereldkampioenschappen in Caen. Een jaar later werd de combinatie ook Europees kampioen in Aken.

Etalage

De internetveiling, die op 21 september afliep, leverde een bod op van 800.000 euro, waarop het springpaardenfonds Zenith voor 850.000 euro terugkocht. Een streep door de rekening van het fonds, dat op een substantieel hoger bedrag hoopte om investeerders terug te betalen.

Dat de 12-jarige Zenith toch langer bij Dubbeldam blijft, noemt Melissen uitgesloten. "Bij de wedstrijd in Odense - en mogelijk ook die in Lyon een week later - kan Zenith zich in de kijker rijden. Het doel blijft verkoop, maar tot die tijd heeft Dubbeldam de vrije hand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl