Zo minutieus als voor Rio hoeft Bouwmeester voor Tokio niet te zijn

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Die Japanners zijn zo georganiseerd, zouden nu al kunnen racen'

De Olympische Spelen van Rio zijn nog maar net geschiedenis, of zeilster Marit Bouwmeester heeft haar eerste bezoekje aan Tokio alweer achter de rug. De winnares van goud in Rio verbleef de afgelopen week in de Japanse metropool, waar over vier jaar de Spelen plaatsvinden, om alvast het zeilwater daar te verkennen.

Het is nog maar 61 dagen geleden dat Bouwmeester in de schijnwerpers stond. Waar veel olympische sporters na de Spelen even stoom afblazen, is het vizier van de 28-jarige Bouwmeester alweer afgesteld op 2020.

Die Japanners zijn zo georganiseerd, dus wat dat betreft zouden we daar morgen eigenlijk al kunnen racen.

Marit Bouwmeester

Schiphol

Maandag keerde Bouwmeester terug uit Japan. Nu al weet ze zeker dat het zeilwater van Tokio aanmerkelijk minder aanleiding zal geven voor discussie dan het geval was in Rio. Het vervuilde water van Rio was tot kort voor de Spelen een grote bron van zorg voor de zeilwereld. In Tokio oogt alles aanzienlijk anders.

"Die Japanners zijn zo georganiseerd, dus wat dat betreft zouden we daar morgen al kunnen racen", zei Bouwmeester. "Het is in Tokio wel een stuk saaier, terwijl Rio alleen maar een gekkenhuis was met veel afwisseling."

Marit Bouwmeester ANP

Broekzak

Het zeilwater van Rio kende Bouwmeester als haar broekzak, hetgeen zich aan het einde van de rit uitbetaalde met een gouden olympische medaille. Een even minutieuze voorbereiding als voor Rio is met het oog op Tokio echter niet nodig, denkt de Friezin. "Als zeiler plan je heel erg vier jaar vooruit. Maar we hebben niet echt de indruk dat we daar drie of vier maanden per jaar hoeven te zitten", aldus Bouwmeester.

"Dus een jaartje kan ik wat vaker in Nederland trainen. Een beetje Scheveningen en een beetje Medemblik. Ik ben dus meer thuis en dat betekent een test voor mijn verkering..."

Marit Bouwmeester
@Marit_B
Mount Fiji als decor van de Olympische baai van 2020. Eerste evenement zit erop.. kijk uit naar de komende 4 jaar! #Tokyo2020 #Sailing
2 jaar geleden

STER Reclame