Roberto Saviano
NOS NieuwsAangepast

Gomorra-schrijver trekt lange neus naar maffia

Een boodschap aan de maffia: "Het is jullie niet gelukt, ik leef nog". Was getekend: Roberto Saviano, de schrijver van Gomorra, het boek over de criminele activiteiten van de maffia in Napels. Het is vandaag precies tien jaar geleden dat hij onder politiebescherming kwam te staan.

Saviano's boek over de Napolitaanse maffia, de camorra, was een groot succes: er zijn 10 miljoen exemplaren van verkocht, het is verfilmd en er is een tv-serie van gemaakt. Maar het leverde hem ook een reeks aan doodsbedreigingen op van enkele machtige maffiabazen.

Er waren momenten waarop ik het niet meer zag zitten.

Schrijver Roberto Saviano

In de Italiaanse krant La Repubblica schrijft Saviano vandaag over het moment dat hij voor het eerst politiebescherming kreeg, een paar dagen na de publicatie van zijn boek. "Toen ze me kwamen ophalen, vroeg ik: voor hoelang? En een agent antwoordde: een paar dagen, denk ik." Maar tien jaar later moet hij nog steeds beschermd worden.

"Het is moeilijk om het allemaal samen te vatten, maar ik wil vooral de agenten bedanken die iedere dag bij me zijn", schrijft hij. "Ze zijn mijn familie geworden. Ik ben vaak ondergebracht in hun kazernes."

De Italiaanse televisie zendt vanavond een speciale documentaire uit over Saviano. De schrijver stuurde daar vandaag nog een tweet over.

De 37-jarige Saviano heeft regelmatig gedacht dat hij het boek over de maffia beter niet had kunnen schrijven. "Maar vandaag wil ik ondanks alles in hun gezichten schreeuwen: het is jullie niet gelukt. Jullie hebben niet gekregen wat jullie wilden."

"Ik ben niet gestopt, ik heb niet opgegeven. Hoewel er momenten waren waarop ik het niet meer zag zitten."

Omslag van het boek Gomorra

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl