AFP

Er lijkt weinig over te blijven van Apple's ambitie om een eigen auto te ontwikkelen. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg is het project op de schop gegaan en staat de toekomst ervan ter discussie. Sinds begin 2015 gaan er geruchten dat Apple aan een eigen auto werkt.

Het persbureau bevestigt hiermee berichtgeving van The New York Times en de Financial Times. De twee kranten meldden in september al dat er problemen waren. 

Volgens Bloomberg zijn er de afgelopen tijd honderden mensen van het project afgehaald. Het nieuwe team heeft een deadline gekregen: voor het einde van 2017 moet duidelijk zijn of het project nog toekomst heeft.

Nieuwe strategie

Het idee van een Apple-auto is daarnaast in de ijskast gezet en het is de vraag of dat daar ooit nog uit komt. Apple zou onder meer moeite hebben met het productieproces waar de auto-industrie mee werkt. De focus ligt nu op software waardoor auto's van andere merken zelfstandig kunnen rijden. Auto-software heeft Apple overigens al, in de vorm van dashboard-systeem 'CarPlay'.

Apple worstelt al langer met zijn autoproject, dat intern Project Titan wordt genoemd en sinds 2014 bestaat. Eind 2015 kwam naar buiten dat het rommelde binnen het team, dat op het hoogtepunt bestond uit zo'n duizend mensen. 

"Het leiderschap faalde", zegt een bron daarover tegen Bloomberg. Begin 2016 verliet manager Steve Zadesky het project. In april is Bob Mansfield, die jarenlang verantwoordelijk was voor alle Apple-hardware, gevraagd om het project te leiden. 

Strategisch lekken

Dat een project binnen Apple mogelijk de eindstreep niet haalt is niet raar, dat gebeurt vermoedelijk veel vaker. 

Maar dit project trok vanaf het begin de aandacht en nieuws erover leek in 2015 strategisch door Apple te zijn gelekt. Daarnaast maakten diverse bestuursleden van Apple opmerkingen die de interesse van het bedrijf in auto's bevestigden. Onlangs werd nog gemeld dat Apple kijkt naar het overnemen van of het investeren in het Formule 1-team van McLaren.

Apple is overigens niet het enige techbedrijf dat naar verluidt moeite heeft met de auto-industrie. Internetgigant Google kampt volgens Bloomberg ook met problemen rondom zijn auto-project.

STER reclame