Seksuele diensten Poolse vrouwen in ruil voor meer werk

Poolse vrouwen die tijdelijk in Nederland werken, worden op grote schaal seksueel geïntimideerd. Ze worden onder druk gezet om seksuele diensten aan mannen te verlenen in ruil voor meer werk. De Stichting Fairwork, die strijdt tegen mensenhandel, onderzocht de praktijken de afgelopen twee jaar na een melding van uitwassen in een vleesverwerkingsfabriek. Directeur Sandra Claassen van Fairwork bevestigt berichtgeving hierover in het AD.

Fairwork werd benaderd door een uitzendbureau om als vertrouwenspersoon voor deze vrouwen op te treden, nadat het klachten had gekregen van werknemers. Na verder doorvragen in een bedrijf waar veel jonge Poolse vrouwen werken, bleek dat de vrouwen niet meer dan twee dagen werk per week kregen als ze niet toegaven aan de druk van voormannen.

Er moest wat tegenover staan als de vrouwen meer dagen wilden werken.

Sandra Claassen van Stichting Fairwork

"Het is ingewikkeld om rond te komen als je maar twee dagen in de week kunt werken, dus die voormannen maakten daar misbruik van. Ze zeiden dat er wat tegenover moest staan als de vrouwen meer dagen wilden werken", zegt Claassen in het NOS Radio 1 Journaal.

Alarm

De directie van het bedrijf was niet van de praktijken op de hoogte. "Dat is een van de redenen om dit rapport uit te brengen: bedrijven alarmeren dat er soms op de werkvloer dingen spelen die niet bekend zijn." De voormannen zijn inmiddels ontslagen of overgeplaatst en de directie heeft de controle op de werkvloer verscherpt.

Seksuele intimidatie is een ingewikkeld probleem. "Mensen komen er niet zomaar voor uit. Seksuele intimidatie is een thema waar gevoelens van schaamte, angst en stigmatisering meespelen."

We horen steeds vaker tussen neus en lippen door dat dit soort dingen aan de hand zouden kunnen zijn.

Sandra Claassen van Stichting Fairwork

Claassen krijgt op het meldpunt voor arbeidsmigranten met problemen op het werk veel meldingen van Poolse migranten. "We horen steeds vaker tussen neus en lippen door dat dit soort dingen aan de hand zouden kunnen zijn." Doorvragen bij meer Poolse vrouwen, ook op andere werkplekken, maakte duidelijk dat het geval in de fabriek niet op zichzelf staat.

Voorlichting

In Nederland werken zo'n 80.000 Poolse vrouwen op tijdelijke contracten. Ze worden ingehuurd door uitzendbureaus die alles regelen, niet alleen het werk, maar ook woonruimte en vervoer. De vrouwen zijn bang om met lege handen te komen te staan als ze melding maken van de misstanden.

Overigens denkt Claassen dat de misstanden niet alleen onder Poolse vrouwen spelen, maar onder andere buitenlandse werkneemsters is nog geen onderzoek gedaan. Roemeense en Bulgaarse vrouwen werken in soortgelijke constructies.

Claassen pleit ervoor dat de campagne Pesten op het Werk, die minister Asscher in juni lanceerde, ook in andere talen dan alleen in het Nederlands wordt gevoerd. Ook wil ze aandacht voor het onderwerp in de voorlichting in Nederland en het thuisland die vrouwen krijgen voordat ze hier aan het werk gaan. Daarnaast moeten bedrijven hun klachtenprocedure inzichtelijk en laagdrempelig maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl