Hamas kwaad op Palestijnse Autoriteit

time icon Aangepast

Hamas is woedend op de Palestijnse Autoriteit. De groepering die de macht heeft in de Gazastrook voelt zich verraden.

Hamas zegt dat de 'Palestine Papers' het "vreselijke gezicht" tonen van de Palestijnse Autoriteit die op de Westelijke Jordaanoever het bewind voert.

Onderhandelingen

Uit de documenten blijkt dat de Palestijnen bij de vredesonderhandelingen met Israël bereid waren om veel meer concessies te doen dan tot nu toe bekend was. De 1600 gelekte documenten van Palestijnse vredesonderhandelaars zijn in handen van tv-station al-Jazeera en de Britse krant The Guardian.

Zo stelde de Palestijnse Autoriteit aan Israël voor de meeste Joodse nederzettingen te annexeren. Daarbij zou Israël delen van Oost-Jeruzalem mogen houden. In ruil wilden de Palestijnen dat Israël delen van het land zou afstaan, waar voornamelijk Arabieren wonen. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit zegt dat er niets waar is van de onthullingen.

Volgens Hamas is nu duidelijk bewezen "dat president Abbas samenspant met de bezetters". "Ze waren aan het onderhandelen over wat de Israëli's zouden accepteren en wat de Amerikanen zouden steunen, niet wat de Palestijnen willen. Ze hebben dus hun eigen volk verraden."

Israël

De Israëlische minister Lieberman van Buitenlandse Zaken concludeert dat alleen een langdurig tussenakkoord met de Palestijnen perspectief biedt.

STER Reclame