De cover van de Quiet 500
NOS NieuwsAangepast

Quiet 500 geeft armoede in Nederland een gezicht

"Rijkdom erotiseert en wordt gevierd. Armoede wordt in stilte beleden." Een conclusie die velen bekend in de oren klinkt. En die zelfs heeft geleid tot een speciale glossy: de Quiet 500, een tegenhanger van de bekende Quote 500.

Het blad, bedacht door schrijver A.H.J. Dautzenberg, wordt vandaag voor de tweede keer uitgebracht en gepresenteerd, op Wereldarmoededag. "Er staan mensen in die in stille armoede leven", zegt mede-initiatiefnemer Ralf Embrechts in het NOS Radio 1 Journaal. "En wij hebben ze op minstens zo'n mooie manier geportretteerd, zoals dat normaal ook gebeurt in de Quote 500."

Reportages uit het leven gegrepen

Positieve portretten van mensen die het hoofd boven water proberen te houden en parodiërende advertenties spelen een grote rol in de armoede-glossy. "En er staat bij ons niemand op nummer één", vervolgt Embrechts. "Het is voor iedereen heel erg lastig als je van 50 of 60 euro per week rond moet komen."

Volgens de mede-initiatiefnemer van de Quiet 500 is er geen specifieke definitie van armoede. "Maar wij zeggen: een tekort aan meedoen en een tekort aan geld. Bijvoorbeeld kinderen die niet naar een sportclub kunnen of mensen die geen lid kunnen worden van een vereniging. Of denk aan mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Zij hebben een steuntje in de rug nodig."

Gratis marktplaats

De komst van het blad over armoede wierp in 2013 al vrij snel zijn vruchten af. Twee miljonairs uit de Quote 500 raakten geïnspireerd. Ze besloten een speciale Quiet Community op te richten, een gratis marktplaats. Embrechts: "Om een simpel voorbeeld te noemen: een kapper knipt iemand een keer per week gratis. En de enige die dat weet is degene die arm is en de kapper."

Parodiërende advertenties komen regelmatig terug in de Quiet 500

De Quiet 500 is vanaf morgen op meer dan 3000 plekken te koop. "En de mensen die erin staan, zijn echte helden", vindt Embrechts. "Zij hebben gedurfd om in een oplage van 40.000 in de winkel te liggen. Daarom ben ik des te trotser op ze."

Mensen gaan weer rechtop lopen, ze voelen zich weer gehoord en gezien.

Ralf Embrechts, mede-initiatiefnemer Quiet 500

"We roepen vermogende mensen nu nog een keer op om in zijn of haar stad zo'n Quiet Community op te richten. Zo kunnen we met z'n allen mensen in armoede ondersteunen. Je ziet namelijk dat mensen weer rechtop gaan lopen. Dat ze zich weer gehoord en gezien voelen. Dat is ook ons doel en dat loopt als een trein."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl