Kigeli V in 1964 AP

De laatste koning van Rwanda is op 80-jarige leeftijd overleden. Kigeli V leefde al decennialang in ballingschap in de Verenigde Staten. 

Jean-Baptiste Ndahindurwa, een Tutsi zoals veel van de heersende elite in het land, werd koning Kigeli V toen zijn halfbroer in 1959 plotseling overleed. Hij kreeg meteen te maken met de groeiende drang naar onafhankelijkheid in de Belgische kolonie. 

Al een jaar nadat hij aan de macht was gekomen moest hij uitwijken naar het buitenland, omdat hij bij België had aangedrongen op zelfstandigheid. Hoewel het land in 1962 inderdaad onafhankelijk werd, koos de bevolking er in een referendum voor de monarchie af te schaffen. 

Vluchtelingen

Kigeli woonde jarenlang in verschillende Afrikaanse landen, maar streek in 1992 neer in de VS. Daar zette hij zich in voor Rwandese vluchtelingen na de burgeroorlog in zijn land. Hij weigerde terug te keren naar zijn geboorteland zolang de monarchie niet werd heringevoerd.

De dood van Kigeli werd bekendgemaakt via zijn eigen website. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer de begrafenis zal plaatsvinden. 

STER reclame