Een woninginbraak ANP

De geregistreerde criminaliteit in Nederland is verder gedaald. Het aantal geregistreerde misdrijven is in acht jaar tijd met ruim een kwart afgenomen, tot minder dan een miljoen vorig jaar. De daling gaat op voor alle vormen van criminaliteit.

Bij misdrijven tegen de openbare orde is de daling het grootst, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het bijvoorbeeld om vernielingen, brandstichting en openlijke geweldpleging.

Volgens criminoloog Jan van Dijk, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, is de daling goed te verklaren. "Zowel de bevolking als het bedrijfsleven is zich na de grote misdaadgolf, aan het eind van de vorige eeuw, veel beter gaan beveiligen. Men is veel meer gaan investeren in bescherming tegen inbraken en diefstallen. En dat heeft in de hele westerse wereld geleid tot een gigantische daling."

'Nog geen besef'

Toch zeggen veel mensen dat het de laatste jaren vooral onveiliger en bedreigender is geworden. "Maar dat komt voor een deel doordat mensen nog niet beseffen dat er toch echt veel minder wordt ingebroken, er minder zakkenrollers zijn, minder fietsen en auto’s worden gestolen."

Ook spelen de politiek en de media een belangrijke rol in het creëren van dat beeld, vindt Van Dijk. "Sommigen blijven er maar op hameren dat Nederland een zeer onveilige maatschappij is. Er zijn ook politici die stemming maken tegen asielzoekers en beweren dat dat tot een golf van misdaad zal leiden. Dat is allemaal ongegrond, want dat is in deze cijfers helemaal niet te zien." 

Verdachten

Behalve het aantal misdrijven is ook het aantal verdachten gedaald. In 2007 waren er nog 497.000 verdachten, vorig jaar waren dat er net geen 284.000. Een daling van ruim 40 procent. Het aantal minderjarige verdachten daalde met meer dan de helft. De daling is ook terug te zien in het aantal zaken dat het Openbaar Ministerie heeft behandeld. Dat waren er vorig jaar 205.000, een kwart minder dan in 2007. 

Er is steeds meer online-criminaliteit ANP

Maar Jan van Dijk denkt dat de cijfers op de lange termijn niet zullen blijven dalen. "Ik denk dat naarmate de misdaad daalt en men zich weer té veilig gaat voelen, mensen nonchalanter gaan worden", zegt hij. "Dat zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat er meer kansen komen voor criminelen."

De criminoloog geeft het een paar jaar. "En dan kun je wel verwachten dat er in de westerse wereld weer een nieuwe misdaadgolf komt. Er komen ook steeds meer nieuwe technologieën, want er is tegenwoordig al meer sprake van online-criminaliteit. En daar zijn ook wel groeimogelijkheden."

STER reclame