De tafel van Studio Voetbal van 16 oktober
NOS VoetbalAangepast

Rekenen op de training, is dat belachelijk?

"Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn", zegt Willem Vissers halverwege de uitzending van Studio Voetbal. Met ex-bondscoach Bert van Marwijk is de journalist van de Volkskrant het zondagavond regelmatig oneens. Om te beginnen over de aanstelling van de prestatie-innovatie-manager bij de KNVB. Vissers is voor, Van Marwijk ziet het nut er niet van in.

"Het Nederlandse voetbal blijft achter bij andere landen en we zoeken naar oorzaken", zegt Vissers. "Daarom is het goed bij andere sporten te kijken. Waarom doen we dingen? Goed dat we iemand zoeken."

Van Marwijk is niet overtuigd. "Wat bedoel je nu met innovatie? Geef eens een voorbeeld?"

"Wetenschap introduceren", zegt Vissers.

"Wat dan?", zegt Van Marwijk.

'Een prestatie-innovatie-manager, hoe verzin je het?!'

Vissers noemt Duitsland als voorbeeld. "Daar komen niet voor niets succesvolle trainers vandaan. Die komen veelal uit heel andere sectoren. Waarom zitten bij PSV en AZ directeuren uit andere sporten?"

"Heeft niks met innovatie te maken", stelt Van Marwijk.

"Natuurlijk wel", zegt Vissers. Hij geeft een voorbeeld. "Bij Willem II laten ze de jeugd op de training rekenen. Stond een stuk over in onze krant. Dat vind ik niet belachelijk. Jij zeker wel?"

Van Marwijk volmondig: "Ja."

Vissers komt met een ander voorbeeld. "In de Duitse EK-selectie hadden 14 van de 23 spelers het VWO afgerond. Bij voetbal komt ook voetbalintelligentie kijken."

"Voetbalintelligentie is iets compleet anders", stelt Van Marwijk.

Ze komen er niet uit. Ander onderwerp daarom.

'Kan je iets voor vrouwen in Saoedi-Arabië doen, Bert?'

Van Marwijk is bezig aan een succesvolle WK-kwalificatiecampagne met Saoedi-Arabië. Bij het laatste duel met de Verenigde Arabische Emiraten (3-0) zat het stadion vol met 62.000 toeschouwers, mannen welteverstaan. Geen vrouwen. "Er is wel een vrouwelijke journalist, maar in het publiek zitten geen vrouwen. Dat vind ik gek", zegt Van Marwijk.

"Kan je daar wat aan doen? Heb je invloed? Moet je daar niet eens iets over zeggen op een persconferentie?", vraagt Vissers.

"Als dat zo uitkomt, zal ik het niet laten", reageert Van Marwijk. "Maar jij weet ook dat de persconferentie na een wedstrijd niet het moment is om zoiets te zeggen. Ik geef verder nauwelijks interviews."

'Kun jij iets aan de achterstelling van vrouwen doen?'

"Als jij in Saoedi-Arabië aardige dingen zou zeggen over vrouwen zou je misschien een begin kunnen maken in dat land", aldus Vissers. "Je zou kunnen zeggen dat het mooi zou zijn als vrouwen toegang krijgen tot wedstrijden. Vrouwen houden ook van voetbal."

"Dan ligt hij er snel uit", stelt Khalid Sinouh. "Hij is geen politicus. Als trainer heeft hij daar geen invloed op. Onmogelijk."

'Stekelenburg een van beste keepers ter wereld'

Van Marwijk volgde het Nederlands elftal vanwege zijn verplichtingen in Saoedi-Arabië niet van nabij. "Ik ben blij dat het beter gaat, maar ze verliezen wel", aldus de ex-bondscoach. Van Marwijk kan de keuze voor Maarten Stekelenburg onder de lat wel begrijpen.

"Ik ben altijd een fan van Stekelenburg geweest", aldus Van Marwijk. "Hij is de keeper met de meeste aanleg. Toen hij op de bank zat bij Ajax liet ik hem in Oranje spelen. Hij is in potentie een van de beste keepers van de wereld. Het is wel een opvallende move van de technische staf. Het is wel een raar moment. Je wisselt niet snel drie keepers in vier wedstrijden."

Ook ex-keeper Sinouh snapt de keuze van bondscoach Danny Blind. "Stekelenburg is het meest compleet. Hij beheerst alle facetten."

Toch nog wat eensgezindheid aan tafel bij Studio Voetbal.

'Stekelenburg een van de beste keepers in de wereld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl