Peter Sagan wint de sprint van de kopgroep
NOS WielrennenAangepast

Sagan prolongeert wereldtitel na ultieme aanval Leezer

Peter Sagan heeft zijn wereldtitel geprolongeerd. In een spectaculaire, door waaiers getekende koers in Qatar was de Slowaak de beste in de sprint van een selecte groep. Mark Cavendish werd op gepaste afstand tweede, Tom Boonen werd derde.

Niki Terpstra en Tom Leezer hielden knap stand in de voorste groep en op 1,5 kilometer plaatste Leezer zelfs een ultieme aanval. De sprinters lieten zich echter niet verrassen.

Vluchters

Om even voor 10.00 uur begonnen 199 renners in Qatar, bij een temperatuur van 34 graden, aan de wegwedstrijd van de WK. Hen stond 151,1 kilometer door de woestijn te wachten, voordat er zeven plaatselijke rondes in Doha van 15,2 kilometer moesten worden afgelegd.

Negen Nederlandse renners stonden aan het vertrek met twee kopmannen, sprinter Dylan Groenewegen en aanvaller Niki Terpstra. Met Danny van Poppel had bondscoach Johan Lammerts nog een tweede sprinter geselecteerd, terwijl Tom Dumoulin, Jos van Emden, Niki Terpstra, Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle, Koen de Kort en Tom Leezer vooral de kopmannen uit de wind moesten houden.

Al snel ontstond er een kopgroep van zeven man: Brayan Ramirez (Col), Nick Dougall (ZAf), Natnael Berhane (Eri), Ryan Roth (Can), Anass Ait El Abdia (Mar), Sergej Lagkoeti (Oek) en Corella (Mex). De zeven pakten een marge van 12 minuten, maar die voorsprong verdween als sneeuw voor de zon toen in het peloton de oorlog uitbrak.

Het waren de Belgen (in dienst van Tom Boonen), gesteund door de Britten (voor Mark Cavendish) die het peloton op 180 kilometer van de streep in de woestijn van Qatar in waaiers trokken. Zo ontstond een groep van 27 renners, de meesten gepokt en gemazeld in de Vlaamse voorjaarskoersen én de Ronde van Qatar.

Kristoff, Sagan, Boonen, Cavendish, Boasson Hagen, Van Avermaet, Viviani, Nizzolo en Matthews zaten allemaal vooraan, net als de Nederlanders Niki Terpstra en Tom Leezer.

Dat gold niet voor Dylan Groenewegen, de Franse sprinters Nacer Bouhanni en Anrnaud Démare en de Duitse favorieten Greipel, Degenkolb en Kittel. Tom Dumoulin, die lek reed toen het spel vooraan begon, zat zelfs nog verder naar achteren en werd met onder anderen Sebastian Langeveld en Danny van Poppel bij het opdraaien van The Pearl door de jury uit de strijd genomen.

De achterstand van de eerste achtervolgers na het geweld in de woestijn was ruim een minuut en die achterstand bleef groeien, ondanks de verwoede pogingen van Greipel, Kittel en Degenkolb.

De frustratie van de Duitsers liep daarbij hoog op. Zo smeet Kittel onderweg een bidon naar een voorbijkomende auto en spoot Degenkolb water in het gezicht van de Belgische stoorzender Jens Debusschere.

Na vier van de zeven plaatselijke rondjes gaven de Duitsers het op. De voorsprong van de voorste groep, waar de Belgen het tempo bepaalden, was inmiddels drie minuten en dus was duidelijk dat de wereldkampioen uit die groep zou komen.

Aanval Leezer

Terwijl de sprinters zich opmaakten voor de eindsprint, plaatste Tom Leezer op 1,5 kilometer een ultieme aanval. De wegkapitein van Lotto-Jumbo, wiens enige profzege ruim drie jaar geleden was in de Ronde van Langkawi, sloeg een gat, maar werd 300 meter voor de streep toch ingerekend.

In de sprint was Sagan, die ook al regerend Europees kampioen is, vervolgens duidelijk de sterkste. Terpstra eindigde als negende, Leezer werd uiteindelijk zeventiende.

Sagan betrekt teamgenoten bij interview na wereldtitel

"Ik kan het niet geloven, ik ben nog in een shock'', zei Sagan, die zijn ploeggenoten Michal Kolar en broer Juraj Sagan nadrukkelijk bij het succes betrok. "Zij hebben ongelooflijk hard gewerkt voor mij. Juraj zat aanvankelijk ook nog mee in de eerste groep, terwijl Michal mij in de laatste vijf kilometer geholpen heeft om in een goede positie te komen.''

Sagan was blij dat er familie en vrienden langs het parcours stonden. "Dat was een extra motivatie. Mijn vader was er, mijn vrouw en vrienden uit het dorp waar ik geboren ben. Alleen al voor hen moest ik winnen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl