Congo stelt verkiezingen uit tot 2018

Woedende demonstranten tijdens een demonstratie in september in de hoofdstad Kinshasa AFP

De presidentsverkiezingen van volgende maand in de Democratische Republiek Congo zijn uitgesteld tot april 2018. De regeringspartij en een aantal kleine oppositiepartijen hebben dat besloten. Een reden daarvoor hebben ze niet gegeven.  

Het besluit zal naar verwachting tot woede leiden bij de grote oppositiepartijen. Die verdenken president Kabila ervan dat hij met deze zet langer aan de macht wil blijven. 

De oppositie heeft nog niet gereageerd, maar heeft wel voor aanstaande woensdag een algemene staking afgekondigd om president Kabila te dwingen af te treden als zijn termijn eind dit jaar afloopt. 

Geweld

Eerdere aankondigingen dat de verkiezingen werden uitgesteld, leidden tot gewelddadig protest in Congo.

Een van de partijen zegt dat gisteren is afgesproken dat Kabila aanblijft tot en met de verkiezingen. De besprekingen werden geboycot door de meeste oppositiepartijen, omdat die deze uitkomst al verwachtten.

In september kwamen bij demonstraties tegen het aanblijven van Kabila zeker 17 mensen om het leven. De internationale gemeenschap dringt er al maanden bij Kabila op aan om niet op een nieuwe termijn aan te sturen en eerlijke verkiezingen te organiseren. 

Joseph Kabila volgde in 2001 zijn vermoorde vader op. Zijn overwinningen bij de verkiezingen in 2006 en 2011 zijn niet onomstreden.

STER Reclame