Joop Alberda
NOS SportAangepast

Evaluatiecommissie zwembond: staf in Rio niet capabel

Onderlinge ruzies, groepjesvorming en onrust binnen de staf. Dat zijn de voornaamste redenen van het tegenvallende optreden van de Nederlandse zwemequipe bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Nederland behaalde geen enkele medaille in het zwembad van Rio.

Een evaluatiecommissie bestaande uit oud-hockeyinternational Marc Delissen (voorzitter), oud-topzwemmers Maarten van der Weijden, Hinkelien Schreuder, Madelon Baans, oud-topschaatser Beorn Nijenhuis en Hans van Goor en Jan Kossen namens de KNZB, sprak de afgelopen maanden uitvoerig met betrokkenen.

Femke Heemskerk

Alberda kreeg geen kans

De commissie trekt stevige conclusies. Ook over (de inmiddels vertrokken) technisch directeur Joop Alberda. "Joop Alberda heeft nooit een eerlijke kans gehad adequaat invulling te geven aan zijn opdracht."

"De ruzie tussen Alberda en (teammanager) Aad van Groningen had in een veel eerder stadium beëindigd moeten worden hetgeen niet gebeurd is waardoor een soort van domino-effect ontstond. De onrust in de staf heeft veel energie gekost bij zowel zwemmers als coaches."

Ook de begeleidingsstaf op de Olympische Spelen werd onder de loep genomen. En krijgt kritiek. "De staf in Rio de Janeiro was niet capabel om voor een begeleiding te zorgen van "olympisch niveau"; zij lieten eigen issues de boventoon voeren in plaats van zichzelf in dienst te stellen van de sporters en de te leveren prestaties. Gebrek aan een positieve benadering vanuit de staf richting de sporters."

En verder: "De begeleidingsstaf is in groepjes uiteengevallen hetgeen voor de sporters zichtbaar is geworden."

"Van enige teamgeest was (in ieder geval in het laatste jaar) geen sprake; hoewel de sfeer tussen de sporters onderling wel goed was. Echter sfeer en communicatie tussen sporters en begeleiding is als ondermaats ervaren."

Ranomi Kromowidjojo realiseert zich dat ze Rio met lege handen verlaat

Ook de zwembond krijgt kritiek. "De topsportorganisatie heeft de afgelopen tien jaar behoorlijk autonoom gefunctioneerd. Bestuur en directie zijn mede daardoor uiteindelijk op afstand geraakt voor wat betreft de noodzakelijke feeling met de werkvloer van de topsportorganisatie."

De commissie komt met een lange lijst aan adviezen. Drie springen er in het oog: "Zet de ingezette cultuurverandering door en monitor deze vanuit het bestuur. Heroverweeg het kwalificatiesysteem en voeg een sportpsycholoog toe aan de begeleidingsstaf voor een langere periode."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl