Daniel Wanjiru wint de marathon van Amsterdam

Wanjiru wint marathon Amsterdam met parcoursrecord

Daniel Wanjiru heeft de marathon van Amsterdam gewonnen. De Keniaanse langeafstandsloper liep tijdens 41ste editie een tijd van 2.05.21 en verbeterde daarmee het parcoursrecord. Sammy Kitwara finishte als tweede, Marius Kimutai kwam als derde over de streep.

Wanjiru plaatste in het Vondelpark de beslissende versnelling. De Keniaan dook vijftien seconden onder de oude toptijd, die Wilson Chebet in 2013 liep.

Wanjiru verrassende winnaar marathon Amsterdam

Eerste marathonzege

De drievoudig winnaar moest nu na zo'n dertig kilometer de kopgroep laten gaan. Voor de 24-jarige Wanjiru is het de eerste marathonzege. Hij won wel al zeven keer een halve marathon, onder meer in 2015 en 2016 in Praag.

"Ik hoopte al dat het mijn snelste race ooit zou worden", vertelde Wanjiru na afloop. "Ik ben ontzettend blij dat ik mijn persoonlijk record heb verbroken."

Khalid Choukoud is de beste Nederlander in Amsterdam

De snelste Nederlander in Amsterdam was Khalid Choukoud. Hij noteerde een tijd van 2.11.23 en werd daarmee voor de eerste keer Nederlands kampioen op de marathon.

Koen Raymaekers kwam als tweede Nederlander over de streep na 2.15.48. Bij de vrouwen werd Ruth van der Meijden Nederlands kampioene in 2.33.44.

Meselech Melkamu was de snelste vrouw in de marathon van Amsterdam

De Ethiopische Meselech Melkamu won de marathon bij de vrouwen in een tijd van 2.23.21. Haar landgenote Abebech Afework finishte als tweede (2.24.27), Eunice Chumba kwam als derde over de streep (2.25.00).