Grutto
NOS NieuwsAangepast

Jan Wolkers Prijs voor "liefdevolle biografie" van de grutto

Albert Beintema heeft de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2016 gekregen. Hij kreeg de prijs voor zijn boek De Grutto, een biografie over deze Hollandse weidevogel. De prijs werd uitgereikt in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Karina Wolkers, de weduwe van kunstenaar en natuurliefhebber Jan Wolkers, reikte de prijs uit in Museum De Lakenhal in Leiden. Beintema kreeg 5000 euro en een speciaal literair portret van Wolkers, gemaakt door Siegfried Woldhek.

Liefdevol

De ecoloog Beintema heeft jarenlang onderzoek gedaan naar weide-, water- en moerasvogels in Nederland en in Afrika. In De Grutto schrijft hij de achteruitgang van deze vogelsoort toe aan de zuivelproductie. Door de intensivering van de melkveehouderij kan de grutto steeds minder goed broeden en heeft de vogel steeds meer moeite om zijn jongen groot te brengen in de wei.

Volgens de jury is het "een liefdevolle en gedetailleerde biografie van 's lands bekendste weidevogel" en heeft Beintema "met zijn optimistische kijk de hoop vleugels gegeven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl