Reuters
NOS NieuwsAangepast

Wat Clinton zei over Wall Street tegen zakenbankiers

Er zijn via klokkenluiderssite WikiLeaks transcripties naar buiten gekomen van drie riant betaalde optredens van Hillary Clinton bij sessies van investeringsbank Goldman Sachs. Daarin vermeed ze kritiek op de gevestigde belangen in de financiële wereld en de grote banken. Dat Clinton zich tijdens die gesprekken mild opstelde tegenover de bankenwereld kwam vorige week al naar buiten, maar nu is dus haar woordelijke tekst beschikbaar.

Ze sprak onder meer over de oorzaken van de financiële crisis en de maatregelen die er zijn genomen. Er staan geen nieuwe opvallende uitspraken in de transcripties, maar het lek is politiek wel van belang. Clintons voormalige tegenstander in de race om de presidentskandidatuur, Bernie Sanders, heeft haar herhaaldelijk aangespoord om de transcripties openbaar te maken.

Sanders verweet Clinton dat ze veel te dicht tegen 'Wall Street', de grote zakenbelangen, aanschurkt om daartegen te kunnen optreden als ze president wordt. Hij suggereerde zelfs dat haar standpunten waren beïnvloed omdat ze geld kreeg van de banken. Clinton heeft naar schatting zo'n 1,5 miljoen euro verdiend met acht optredens voor grote zakenbanken, bleek uit cijfers die zijn vrijgegeven door haar campagneteam en uit belastingdocumenten die ze openbaar heeft gemaakt.

Hack

De transcripties zijn uitgelekt doordat de mailbox van Clintons campagneleider John Podesta is gehackt. Haar campagneteam had de teksten voor intern gebruik verspreid, om voorbereid te zijn op eventuele kritiek.

Als het gaat over de financiële crisis en de omstreden rol van de banken bij het ontstaan daarvan, is wel duidelijk zichtbaar dat Clinton haar gehoor niet voor het hoofd wil stoten. Ze heeft het over een "fantastische relatie" die ze met de bankiers heeft en de prima samenwerking die ze met hen had als senator. Ze wordt ook bedankt voor haar betrokkenheid bij Wall Street en haar 'moed'.

Economische motor

Wel merkt Clinton op dat meer openheid had kunnen voorkomen dat de banken zoveel kritiek zouden krijgen, al benadrukt ze dat ze niemand wil beschuldigen. "Wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd, hoe kunnen we het voorkomen? U moet ons helpen dit helder te krijgen, en laten we dat dit keer goed doen." "We zitten hier allemaal samen in, hoe we de enorme economische motor in dit land op gang kunnen houden. Dat is de kern van waar het om gaat, de ruggengraat."

Het campagneteam heeft niet ontkend of bevestigd dat de transcripties authentiek zijn, maar er zijn geen aanwijzingen dat de teksten bewerkt zijn en het lijkt te gaan om een letterlijke weergave. Eerder beschuldigde het team Rusland ervan de mailbox van campagneleider Podesta te hebben gehackt.

Ga hieronder naar onze speciale videosite over de Amerikaanse presidentsverkiezingen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl