Robert Mühren loopt juichend weg na zijn tweede treffer

Invaller Mühren redt met twee goals punt voor AZ

Vitesse heeft verzuimd de vijfde plaats in de eredivisie over te nemen van AZ. De Arnhemmers namen in Alkmaar een 2-0 voorsprong, maar AZ vocht zich knap terug en sleepte er terecht een 2-2 gelijkspel uit.

In de aantrekkelijke eerste helft zochten beide ploegen de aanval en dat leverde ook aan beide kanten kansen op. Namens AZ had Dabney dos Santos wellicht moeten scoren. De snelle aanvaller counterde zichzelf knap in een kansrijke positie, maar zijn schot was te slap.

Gemis van Vlaar

Achterin oogden de Alkmaarders echter kwetsbaar en werd Ron Vlaar, de geblesseerde rots in de branding, node gemist. Wellicht had hij Adnane Tighadouini kunnen stoppen zonder het maken van een overtreding.

Dat lukte Rens van Eijden niet, waarna Lewis Baker uit de toegekende vrije trap de bal knap in de rechterhoek krulde.

Lewis Baker krult uit een vrije trap de 1-0 binnen voor Vitesse
    AZ-trainer John van den Brom voorafgaand aan het duel met Edward Sturing, assistent-trainer van Vitesse. Ze kennen elkaar nog uit hun gezamenlijke tijd in Arnhem
    Een treurende Wout Weghorst nadat hij een strafschop heeft veroorzaakt

In de tweede helft had AZ - net als in de eerste - het meeste balbezit, maar in de 57ste minuut leek Wout Weghorst zijn ploeg de das om te doen. Eerst miste de spits een grote kans op de gelijkmaker en in de tegenaanval veroorzaakte hij op knullige wijze een penalty. Dat cadeautje werd door Ricky van Wolfswinkel kundig uitgepakt.

Mühren grijpt kans

In het vervolg ging de thuisploeg va banque spelen en dat leverde ook wat op. In de 77ste minuut werd het prima schot van Ben Rienstra nog gekeerd, maar in de rebound kopte invaller Robert Mühren raak. Even later werd Mühren de man van de wedstrijd door een vrije trap prachtig binnen te schieten.

De kolderieke slotfase stond bol van kansen, net-niet-penalty's, opstootjes en dramatiek, maar gescoord werd er niet meer.