Lavrov (l) en Kerry tijdens de besprekingen over Syrië in Lausanne
NOS NieuwsAangepast

VS en Rusland praatten weer over Syrië, zonder resultaat

De Verenigde Staten en Rusland hebben weer gesproken over de oorlog in Syrië. De ministers Kerry en Lavrov troffen elkaar zaterdagavond samen met vertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Turkije, Qatar en Iran in de Zwitserse stad Lausanne.

De landen proberen een oplossing te vinden voor de burgeroorlog in Syrië. Er werden echter geen grote besluiten genomen; de partijen zeiden na de bespreking dat ze binnenkort de gesprekken weer zullen oppakken. Dat zal waarschijnlijk maandag gebeuren. Wel werden er "interessante ideeën" besproken, zei Lavrov. Zo zouden ze het eens zijn geweest dat het politieke proces voor het beëindigen van de oorlog zo snel mogelijk moet worden gestart.

Kerry was ook voorzichtig optimistisch. Hij zei dat de partijen het eens waren over mogelijkheden die kunnen leiden tot een wapenstilstand in Syrië.

Staakt-het-vuren

Twee weken geleden stopten de Amerikanen het directe overleg met Rusland over een staakt-het-vuren, omdat de Russen volgens hen de afspraken niet nakwamen. Daarmee bedoelde de VS waarschijnlijk de bombardementen op Aleppo door de Syrische en de Russische luchtmacht.

De Russen vinden op hun beurt dat de VS weinig heeft gedaan om de rebellen in toom te houden. De verwijten over en weer hebben de betrekkingen tussen de twee landen weinig goed gedaan.

Het staakt-het-vuren waarover de VS en Rusland in september een akkoord bereikten namens de rebellen en de Syrische regering, hield geen stand.

Rusland en de VS even terug aan de onderhandelingstafel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl