Fitnesspionier Jack LaLanne overleden

Aangepast

De man die fitness populair maakte in de VS is overleden. Jack LaLanne promootte gewichtheffen en gezond eten in een tijd dat velen dat onzin vonden. Dankzij een televisieprogramma en een keten sportscholen werden hele groepen die anders te weinig beweging kregen, gezonder.

LaLanne was volgens eigen zeggen een depressieve en puisterige tiener, toen zijn moeder hem meenam naar een lezing over beweging en gezond eten. Direct daarna ging hij werken aan zijn gezondheid. Op zijn 21ste opende hij zijn eerste sportschool. In 1959 kreeg hij een televisieprogramma op een nationale zender, dat ruim twintig jaar zou blijven lopen.

"Doktoren verklaarden me voor gek. Gewichtheffen zou mensen hartaanvallen bezorgen en het libido in gevaar brengen."

Strikt dieet

Fitnessoefeningen werden in de tijd van LaLanne vooral gezien als nuttig voor sporters, niet voor het gewone publiek. Maar de tv-show bereikte nieuwe groepen. Niet alleen kinderen en huisvrouwen werden ervan overtuigd dat ze meer moesten bewegen, maar ook bejaarden, voor wie sporten te inspannend werd geacht.

LaLanne zelf hield zich aan een strikt dieet: geen koffie, weinig snacks en veel sla en groente. "Je hond geef je ook geen donut en een sigaret als ontbijt, maar veel mensen zien daar voor zichzelf geen probleem in."

Imago

Hij maakte dankzij zijn gezonde levensstijl tot op hoge leeftijd indruk met zijn uithoudingsvermogen. Zijn zeventigste verjaardag vierde hij door zwemmend zeventig bootjes mét inzittenden voort te trekken. "Ik mag niet sterven", lachtte hij eens. "Dat zou funest zijn voor mijn imago."

Jack LaLanne is 96 jaar geworden.

STER Reclame