Getty
NOS WielrennenAangepast

UCI-baas Cookson pareert kritiek op WK in Qatar

Renners die van de fiets vallen door de hitte en geen toeschouwer te bekennen. Voor veel mensen is na een week koersen om de wereldtitel in Qatar duidelijk: eens maar nooit weer.

"De kritiek wordt overdreven", pareert Brian Cookson, de voorzitter van de internationale wielerunie UCI. "Er zijn wat uitdagingen geweest, maar laten we eerst deze week analyseren."

UCI-voorzitter Cookson: geen gevallen van uitputting door hitte

Met name op zondag, de dag van de ploegentijdrit, werd geklaagd over het gebrek aan water en ijs na de finish. De beelden van Anouska Koster, die bevangen door de inspanning en de hitte de hekken inreed, staan op het netvlies gebrand. Cookson ontkent dat er een fout is gemaakt.

"Er was water beschikbaar en alle medische faciliteiten waren aanwezig", stelt de Engelsman. "De medische diensten hebben mij verteld dat er tot nu toe geen daadwerkelijke gevallen van uitputting door de hitte zijn geweest. Wel waren er genoeg gevallen van uitputting door extreme inspanning. We hebben een team van internationale specialisten, die dat heel goed in de gaten houden."

UCI-voorzitter Cookson: miljoenen van Qatar gebruikt voor ontwikkeling wielrennen

De aanloop naar de WK in Qatar werd gedomineerd door ruzies tussen UCI en de wielerploegen over de financiën. De wielerbond ontving 10 miljoen Zwitserse frank van de oliestaat, maar liet de ploegen zelf voor hun verblijf betalen. Verschillende commerciële ploegen pasten daarop voor de ploegentijdrit. Anderen willen weten waar het geld gebleven is.

"Die beslissing is genomen voordat ik voorzitter werd. Het is niet ongebruikelijk om het wielrennen naar andere delen van de wereld te brengen", wast Cookson zijn handen in onschuld. "Waar de 10 miljoen gebleven is? Dat geld is al jaren onderdeel in de algemene begroting van de UCI en wordt gebruikt om de sport wereldwijd te ontwikkelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl