Tientallen doden bij aanslag in Bagdad op sjiieten

Aangepast
Een straat in Bagdad is afgezet bij een eerdere aanslag AFP

In Bagdad zijn bij een zelfmoordaanslag op sjiitische pelgrims tientallen mensen om het leven gekomen. Meer dan 60 mensen raakten gewond, zeggen de Irakese autoriteiten. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Persbureau Reuters meldt dat er 55 mensen zijn omgekomen.

De aanslagpleger liet zijn bomgordel ontploffen in een tent vol met sjiitische moslims. Zij waren bijeen om de dood te herdenken van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed die volgens de sjiieten in het jaar 680 als martelaar stierf. 

Kindermoord

Persbureau Reuters meldt dat er bij twee andere aanslagen ten noorden van Bagdad nog veertien mensen omkwamen. Bij een aanslag vielen bewapende mannen een controlepost aan. Daarbij kwamen acht politiemannen en drie aanvallers om het leven.

De andere aanslag was gericht op het gezin van de leider van een militie die de Irakese overheid steunt. Aanvallers bestormden zijn huis en doodden zijn vrouw en drie kinderen. De aanslagplegers bliezen zichzelf op toen ze voor veiligheidstroepen op de vlucht waren.

Gebiedsverlies

Bagdad en andere steden die in handen zijn van de Iraakse regering, zijn de laatste tijd geregeld doelwit van aanslagen van IS. Meestal vallen daarbij minder slachtoffers, maar in juli vielen bij een aanslag met een autobom in het centrum van Bagdad meer dan 300 doden.

Het lijkt erop dat het aantal IS-aanslagen toeneemt naarmate de terreurbeweging op het slagveld wordt teruggedrongen. Het Iraakse leger maakt zich op voor een aanval op Mosul, de grootste stad die in handen is van IS. Gisteren werd bekend dat IS in Mosul 58 overlopers heeft geëxecuteerd die een opstand wilden beginnen en Mosul wilden overdragen aan het Iraakse regeringsleger. 

STER Reclame