NOS NieuwsAangepast

Herdenking Nice: 'Wat een feest moest worden, werd de hel'

In Nice heeft president Hollande samen met 2500 overlevenden en nabestaanden stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag op 14 juli, nu drie maanden geleden. In een toespraak sprak Hollande over de 'vreselijke tragedie' op de Franse nationale feestdag: "Wat een feest had moeten worden, werd de hel".

'De Promenade des Anglais veranderde in een kerkhof'

Op de avond van 14 juli reed een terrorist met een vrachtwagen met explosieven in op een mensenmenigte die op de Promenade des Anglais naar het vuurwerk was komen kijken. Daarbij kwamen 86 mensen, onder wie ook veel buitenlanders, om het leven.

Ook de 31-jarige Tunesische aanslagpleger Mohamed Lahouaiej Bouhlel overleefde de aanslag niet. Uit onderzoek bleek dat hij al sinds 2015 bezig was met de voorbereiding van zijn daad. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

  • EPA
    Veel mensen bij de herdenking in Nice
  • EPA
    86 witte rozen symboliseren de 86 slachtoffers
  • EPA
    De Franse zanger Julien Clerc eert de slachtoffers

De herdenkingsplechtigheid vond plaats op een hooggelegen plek in Nice, met uitzicht op de Promenade en de Middellandse Zee. De namen van alle 86 dodelijke slachtoffers werden voorgelezen. Een vrouw uit Nice, die bij de aanslag zes familieleden verloor, hield een emotionele toespraak over de moeite die het haar kost om verder te leven na zo'n verlies.

Hollande verzekerde de nabestaanden dat heel Frankrijk met hen rouwt. "Op 14 juli is een aanslag gepleegd op de lieflijkheid van het leven", zei hij. De president haalde hard uit naar IS en zei dat eenheid en menselijkheid het uiteindelijk zullen winnen van de haat van de extremisten.

Na de aanslag is de regering en ook het stadsbestuur van Nice fel bekritiseerd om de tekortschietende beveiliging van de feestelijkheden op 14 juli. Sinds de terreuraanslagen in Parijs van november 2015 is de noodtoestand van kracht in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl