De terreurverdachten Gavin Wright, Curtis Allen en Patrick Eugene Stein
NOS NieuwsAangepast

FBI: grote aanslag op immigranten verijdeld

In Amerika zijn drie mannen opgepakt die op de dag na de presidentsverkiezingen een aanslag wilden plegen op immigranten, meldt de Amerikaanse justitie. Het zou hun bedoeling zijn geweest een appartementencomplex op te blazen waarin zo'n 120 Somaliërs wonen.

De verdachten zouden lid zijn van een kleine militie die zich De Kruisvaarders noemt. De extreemrechtse militie richt zich tegen immigranten, moslims en de overheid. De arrestanten zijn twee mannen van 49 en een van 47 jaar oud.

De FBI heeft het plan van de drie verijdeld na een onderzoek van acht maanden. Volgens de aanklager kwamen de onderzoekers terecht in een "verborgen cultuur van haat en geweld". Tijdens die acht maanden zou een van de mannen een Somalische vrouw hebben uitgescholden en wapens bij zich hebben gedragen.

Ook spraken de mannen vaak af om hun plan te bespreken, staat in het politiedossier waaruit Amerikaanse media citeren. Ze zochten online naar doelwitten en brainstormden over verschillende methodes om de aanval uit te voeren, waaronder moord, ontvoering, verkrachting en brandstichting.

Levenslang

De terreurverdachten kozen voor het appartementencomplex in de Amerikaanse staat Kansas omdat er veel Somaliërs wonen en er een moskee in zit. Ze wilden vier voertuigen vol explosieven bij de vier hoeken van het gebouw tot ontploffing brengen. Na de aanslag wilden ze een manifest verspreiden.

Volgens de aanklacht wilden de mannen met hun daad Amerika wakker schudden. "De enige manier om dit land op de goede weg te krijgen is een bloedbad", zou een verdachte hebben gezegd.

De mannen kunnen als ze worden veroordeeld een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Het appartementencomplex dat de aanslagplegers wilden treffen, in Garden City, Kansas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl