Belgische regering bereikt begrotingsakkoord

Aangepast
Premier Michel (rechts) en minister Peeters AFP

De Belgische regering heeft na lang onderhandelen een akkoord bereikt over de begroting. Er is weken gepraat over drie miljard euro die nog bezuinigd moet worden. De besprekingen liepen zo moeizaam dat premier Michel deze week verstek liet gaan bij de Belgische variant van de troonrede. Normaal gesproken leest de premier dan een beleidsverklaring voor, maar dat heeft Michel uitgesteld tot zondag.

Michel besloot met alle partijen apart te onderhandelen en dat leidde gisteravond dus tot succes. Details over het akkoord zijn nog niet bekend. Er is vanochtend om 11.00 uur een persconferentie. 

Wel is al duidelijk dat de partijen het nog niet over alles eens zijn. Onder meer de belastbaarheid van spaargeld en het verlagen van de vennootschapsbelasting, waarover diepe verdeeldheid heerst, zijn niet in het akkoord opgenomen. De christendemocraten hadden voorgesteld om een extra belasting op aandelen in te voeren om speculatie tegen te gaan, dat was een van de struikelblokken.

Charles Michel
@CharlesMichel
Agreement
2 jaar geleden

Vicepremier De Croo ontkent dat de onderhandelaars de problemen voor zich uit schuiven. "Uit een nachtelijk akkoord komen vaak lelijke kindjes." Over de heikele punten wordt de komende weken verder gepraat.

Overeenstemming is er over onder meer bezuinigingen ter waarde van 3 miljard euro, een buffer van bijna 680 miljoen euro om financiële tegenvallers op te vangen, de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, de ontwikkeling van brutolonen en handel via internet. Het akkoord zou geen gevolgen hebben voor de koopkracht van werknemers en mensen met een uitkering.

STER Reclame