Michelle Obama tijdens de speech
NOS NieuwsAangepast

Michelle Obama: Clintons beste wapen

Michelle Obama voerde gisteren weer campagne voor Hillary Clinton. Dat doet ze wel vaker en meestal zegt ze daarbij dat Clinton "de meeste ervaring heeft om president te worden, en ja, toevallig is ze een vrouw".

Gisteren in New Hampshire was het anders: emotioneler, woedender, gloedvoller over de rechten van vrouwen in de VS. En fel tegen de seksistische uitspraken van Donald Trump, die een paar uur daarvoor een voor hem typische speech hield in Florida.

Daarnaast verbreedde ze haar boodschap door een krachtig pleidooi te houden tegen seksueel geweld in het algemeen, enough is enough. Daarbij sprak ze ook nadrukkelijk mannen aan, want het gaat tenslotte om hun vrouwen, zusters en vriendinnen.

Michelle verheft haar stem op een allesbepalend moment

De Amerikaanse media, en het publiek over de hele wereld, waren onder de indruk. "Twee speeches, twee Amerika's." Een groter contrast tussen twee visies op Amerika had er volgens The Washington Post gisteravond niet kunnen zijn.

Volgens de krant werd in twee opmerkelijke uren de hele campagne samengevat en de opmaat gegeven voor nog eens drie weken moddergooien. En de krant verwacht dat geruzie niet voorbij zal zijn als er een nieuwe president is gekozen op 8 november.

Ze had het over menselijkheid die we allemaal wat meer kunnen laten zien, ongeacht onze politieke voorkeuren.

Chris Cillizza, columnist The Washington Post
'De uitspraken van Trump raken mij persoonlijk'

CNN meent dat Michelle Obama mogelijk zelfs de genadeklap heeft uitgedeeld aan Trump. "Daarnaast heeft ze met haar 'When they go low, we go high' (uitgesproken op de Democratische conventie in juli, red.) de campagne een krachtige extra slogan gegeven." Clinton gebruikte de slogan afgelopen zondag nog in het felle debat met Trump. Inmiddels lijkt Michelle Obama het beste wapen van de Democraten tegen Trump, zo concludeert CNN.

De meest uitgesproken speech van een first lady in de moderne geschiedenis. Een aanmoediging voor vrouwen om zich te verzetten tegen seksueel geweld.

The New York Times

Eén van de krachtigste toespraken van de afgelopen week.

Fox News
'Dit gaat niet over politiek'

De Nederlandse Amerikanist en hoogleraar aan de Universiteit van Eindhoven Ruth Oldenziel was ook onder de indruk van de speech van Michelle Obama. "Het was niet alleen heel eloquent, ze heeft een stem gegeven aan wat altijd onbenoemd blijft, als niet belangrijk wat vrouwen aan seksueel geweld meemaken in de dagelijkse praktijk. Aanranding is nooit een politiek issue geweest dat kan beslissen of iemand president wordt of niet. Dat komt nu bij elkaar."

Wat maakte deze speech zo krachtig?

"Sinds de Democratische conventie is Michelle Obama de stem van de morele verantwoordelijkheid. Ze heeft al de gevleugelde uitspraak gedaan 'If they go low, we go high'. Michelle Obama heeft zelf al acht jaar lang de meest racistische en seksistische opmerkingen moeten ondergaan. Maar het is ook persoonlijk voor vrouwelijke kiezers. Daarmee wordt het een politieke boodschap."

Gaan de Democraten hiermee het vrouwelijke kiezersblok bereiken?

"Absoluut. De vrouwen hebben al sinds 1919 kiesrecht, maar het is nog nooit zo geweest dat vrouwen zelfstandig kozen, anders dan hun vaders, echtgenoten en broers. Daar voltrekt zich nu ook de emancipatie. Vrouwen kiezen nu anders dan echtgenoten. Ook Republikeinse vrouwen zijn gevoelig voor deze boodschap. De Republikeinse partij heeft veel vrouwonvriendelijke dingen gezegd. Daar springt Obama op in. Ze ondermijnt daarmee de Republikeinse partij als de partij van waarden en normen. Ze spreekt ook tegelijkertijd de mannen aan als vader van hun dochters of de broers van hun zusters."

Is deze speech een keerpunt in de campagne?

"Vorige week is er een peiling geweest, na het uitlekken van de beruchte video van Trump. Daarin was te zien dat niet alleen vrouwen, maar ook christelijke kiezers en mannen met opleiding Trumps woorden onacceptabel vinden. Het zijn nu niet alleen de vrouwen die achter Hillary Clinton staan, maar ze wordt nu veel breder gedragen."

Volg alle eerdere afleveringen van NOS The Series op onze speciale site:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl