Reuters

De sfeer in Thailand is veranderd sinds de dood van koning Bhumibol. Toeristen merken grote verschillen in de feestsfeer. "Woensdag waren er nog grote feesten en kroegentochten en nu is er nauwelijks muziek en is het heel rustig", vertelt Charlotte Cuijpers, die momenteel op het eiland Koh Tao verblijft.

Dat bevestigt Jesca Versteegh. "Straatjes in Koh Tao waar een paar dagen geleden volop gedronken werd, zijn nu uitgestorven. Restaurants en winkels zijn wel geopend. Gisteravond was er nog niet veel te merken, maar vanavond is er wel een duidelijk verschil."

Ook zijn er geen vuurdansers meer op het strand te zien, vertelt Cuijpers. De uitgelaten sfeer is opeens weg. "Veel mensen die ik hier heb leren kennen, passen hun reisplan nu aan. Een groep zou naar de, inmiddels geannuleerde, Full Moon Party op het eiland Koh Pha Ngan gaan, en baalt er nu heel erg van dat het niet doorgaat. Ze hebben veel meer moeten betalen voor hotelovernachtingen omdat dat feest zo populair is, en nu is er gewoon niets te doen."

Onzekerheid

Reizigers hebben het onderling wel gezellig, vertelt Cuijpers. "Er is bij ons niet veel verdriet te zien. Er is wel wat onzekerheid over een mogelijke staatsgreep, maar die zorgen vallen best mee."

Op het eiland Koh Samui is ook een verandering te zien. "Het is hier heel druk, maar er is geen muziek. Toch gaat alles gewoon door", zegt Suzanne van Gorp.

Ook in het noordelijke Pai is het heel rustig, zegt Stan de Jong. "Maar het valt op dat ik hier in de laatste vier dagen één agent had gezien en dat er nu veel militairen en agenten rondlopen. Vanmiddag was ik onderweg met mijn scooter. Bij een grote controle door militairen werden alle tassen gecheckt en werd iedereen zelfs gefouilleerd."

Waar de veranderingen op de eilanden beperkt blijven tot de feeststemming, is in Bangkok plotseling álles anders. Veel Thai kleden zich zwart. "Ja, dat was wel gek", vertelt de Schotse Jac Mathews. "Stond ik daar vanochtend in mijn oranje broek tussen alle mensen in het zwart."

Sombere sfeer

De billboards zijn niet meer gevuld met advertenties en de televisies zenden alleen maar programma's over de koning uit. De sfeer is somber en iedereen rouwt. "Er zijn huilende mensen op straat te zien. Vooral bij de foto's van de koning", vertelt de Amerikaanse David Eder.

Eder was aanwezig toen Bhumibols lichaam werd overgebracht naar het koninklijk paleis in Bangkok. Daar was hij van onder de indruk. "Ik was geschokt door hoeveel mensen daar aanwezig waren. Elke keer als ik achter me keek, was de groep weer gegroeid. De autoriteiten deelden water, handdoeken en snacks uit. Inwoners hielden hun paraplu boven me, om me te beschermen tegen de zon."

Ik denk dat ik nog nooit zo'n kippenvel heb gehad.

David Eder, Amerikaanse toerist in Bangkok

"Toen de koning langskwam, moesten we knielen. Iedereen werd stil. Dat duurde ongeveer 45 minuten. Je kon voelen dat de sfeer veranderde en iedereen aan het bidden was. Sommige mensen huilden, je voelde de rauwe emotie. Ik denk dat ik nog nooit zo'n kippenvel heb gehad."

De Nederlander Tom Franken, die stage loopt in Bangkok, weet niet wat het weekend hem gaat brengen. "Nu begint het weekend en normaal gaan we ergens heen, alleen weet ik op dit moment niet of er wel dingen open zijn."

Onze gids wilde niet op de omstandigheden ingaan, die liggen echt heel gevoelig.

Matilda Thierry Weststrate, Nederlandse toerist in Khao Sok

In Khao Sok, een natuurpark in het zuiden van Thailand, wordt ook de impact van de dood van de koning gevoeld. "In Khao Sok waren we met een gids op excursie. We wisten dat het slecht ging met de koning", vertelt Matilda Thierry Weststrate.

"Gisteravond vertelde de gids ons dat hij overleden was. Hij was er emotioneel onder. Later sprak ik hem persoonlijk en vroeg ik naar de omstandigheden rond Bhumibols zoon. Daar wilde hij niet op ingaan, dat ligt echt heel gevoelig. Maar verder lijkt alles gewoon door te gaan."

Geen negatief advies

Ook in het noordelijke Chiang Mai gaat veel gewoon door. "Behalve de nachtmarkt. Die hebben ze bijna helemaal afgeblazen", zegt Eelco Palma. "Verder is alles gewoon open, dus ik zie geen verschil met afgelopen week. Voor de mensen die twijfelen over het bezoeken van Chiang Mai zou ik geen negatief advies kunnen geven."

Cuijpers gaat ook gewoon naar Chiang Mai, vertelt ze. "Daar is de kans op rellen blijkbaar kleiner, omdat de relschoppers uit het oosten en noorden komen, en ze niet 'op hun eigen land' gaan rellen, hoorde ik. Dus Chiang Mai zal wel extra rustig zijn, maar alle toeristische attracties zijn verder gewoon open."

Feestplek

Het is onduidelijk hoe de komende tijd de sfeer in het land uit zal zien, maar dat de feesten niet doorgaan, is duidelijk. "We weten gewoon ook even niet waar we heen moeten vanavond", vertelt Mathews. "We wilden op stap gaan in Bangkok, maar de stad lijkt niet meer op een feestplek."

STER reclame