NOS NieuwsAangepast

Fabrikanten van sjoemeldiesels nu aan zet

De autofabrikanten van modellen die de RDW heeft aangewezen als mogelijke sjoemeldiesels, willen nog niet uitgebreid reageren op het rapport van de instantie.

"We hebben het rapport ontvangen", zegt een woordvoerder van Kia Nederland. "De reden van de afwijking van de Kia-modellen moet nog verder onderzocht worden. En dat wachten wij af, wij zijn er redelijk van overtuigd dat er weinig aan de hand is." Kia heeft al eerder aangegeven dat er geen software te vinden is die de uitstoot manipuleert."

Als er iets niet klopt, dan gaan we dat beoordelen en passende maatregelen nemen.

Hyundai Nederland

Een woordvoerder van Hyundai zegt het rapport nog niet gelezen te hebben. "We weten niet wat de aantijgingen zijn, dus daar kunnen we nog niet op reageren. Van het I40-model, waar het om gaat, zijn maar zo'n tien dieselexemplaren verkocht. Mocht er iets aan de hand zijn met de uitstoot, dan gaat het dus om hele kleine aantallen. Als er iets niet klopt, dan gaan we dat beoordelen en passende maatregelen nemen."

"Uit een eerder Brits rapport kwam al een soortgelijk resultaat naar boven", zegt een woordvoerder van Suzuki Nederland. "Dat zijn we momenteel samen met de fabrikant aan het bestuderen. Pas als we een reactie krijgen van de fabrikant, kunnen we uitgebreider reageren."

Andere fabrikanten hebben nog niet gereageerd.

Uitslag RDW-test

Geslaagd voor uitstoottest Gezakt voor uitstoottest
Suzuki Swift Jeep Wrangler Unlimited Van (2x)
Volvo V50 Jeep Grand Cherokee Van
Volvo V40 (4x) Hyundai I40
Volvo V40 Cross Country Kia Cee'd
Isuzu D-Max (2x) Kia Optima
Chevrolet Captiva Kia Sorento
Hyundai H-1 Suzuki Vitara
Hyundai IX20 Suzuki SX4
Kia Venga Opel Mokka (2x)
Opel Antara Chevrolet Orlando
Chevrolet Cruze
Chevrolet Aveo
Volvo XC90 (2x)

De fabrikanten moeten nu gaan aantonen dat het om toegestane afwijkingen in de uitstoot gaat. "De afwijkingen zijn in de basis verboden, tenzij er aantoonbaar een noodzaak voor is. Bijvoorbeeld om motorschade te voorkomen", zegt de RDW.

Als de beïnvloeding van de uitstoot ontoelaatbaar blijkt, "kan dit leiden tot een terugroepactie en in het uiterste geval tot intrekking van de typegoedkeuring".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl